Wednesday, July 6, 2011

Mee Hokkien

Resipi ni Mak dapat dari kawan mak, Auntie Ah Heok.  Mak kepada Auntie ni  dulu merupakan penjaja Mee Hokkien. Cuma, banyaknya kerja-kerja yang terlibat dalam proses penyediaannya.

Sediakan dulu stok ayam.
  • Rebus tulang ayam sehingga tulang mudah lerai.
  • Tambahkan garam, lada serbuk dan gula batu.
Rebuskan isi ayam dengan stok ayam di atas.  Kemudian carikkan isi ayam dan ketepikan.

Sediakan stok udang
  • Goreng kulit udang tanpa minyak, dengan sedikit garam.
  • Kisar halus kulit dan rebus dengan air.
Rebus udang dalam stok udang selama 5 minit.  Angkat.

Satukan stok ayam dan stok udang.  Renihkan dengan api perlahan.

Panaskan minyak.  Goreng bawang merah sehingga garing.  Buat bawang goreng la ni.
Simpan separuh untuk hidangan nanti.
Tambahkan bahan berikut yang dikisar halus:  12 tangkai cili kering, belacan dan 6 ulas bawang putih; ke dalam gorengan bawang tadi.
Goreng sehingga wangi dan tuangkan ke dalam stok yang direnih.

Isi udang tadi digoreng dalam minyak cili yang telah dituang ke dalam stok.  Tambahkan sedikit kicap.

Hidangkan mee dengan telur rebus, taugeh, fishball, fish cake, kangkung dan bawang goreng.

1 comments:

Post a Comment

 
;