Thursday, August 4, 2011

Daging Burger

Akibat suka menonton Channel 707 dan 703 di Astro, hubby mintak saya buatkan sendiri daging burger.  Macam yang Jimmy Oliver tunjuk.  Cari-cari kat internet, terjumpa dengan resipi ni....

1 kilo daging
- kisar dalam food processor.  Saya gunakan daging batang pinang.

1 labu bawang besar - didadu
5 ulas bawang putih - didadu
1 biji tomato - didadu (resipi asal gunakan tomato paste, tapi sebab tak ada kat rumah masa tu dan malas nak pergi kedai, saya gunakan tomato segar)
2 sudu besar serbuk roti
1 biji telur
Sedikit lada hitam yang dikisar (Jimmy Oliver kata, "freshly grounded")
Sedikit garam dan gula
3-4 sudu besar minyak zaitun

Gaulkan semua bahan di atas dengan daging kisar tadi.
Bentukkan macam daging burger (saya gunakan acuan untuk buat telur goreng mata kerbau)
Bekukan dalam peti sejuk.

3 comments:

NabilaHasyim said...

Sy pn suka tgok 30 minutes Jamie tu.
Nanti bo cuba ni, skg frozen food ada GST kan, huhu..

Umi Cahyaning Tyas said...

Crackers Ragu Panggang terima kasih

Umi Cahyaning Tyas said...

Crackers Ragu Panggang terima kasih

Post a Comment

 
;