Thursday, August 4, 2011

Seafood Medley Soup

Mula kenal dengan sup ni di salah sebuah restoran China Muslim di Shah Alam, tapi dah tutup restoran tu.  Masakannya serius sedap.  Saya dah lupa nama restorannya.  Hubby sukakan sup ni jadi saya pun balik dan cuba-cuba masak.  Yang pasti, hubby and kiddos memang suka sangat sup ni.  Cuma banyak kerja sikit aa..sebab semua nak kena dadu halus-halus.  Ting....boleh masak untuk berbuka hari ni, insya Allah.

300 gram udang
300 gram sotong
100 gram sotong kering yang dihiris halus
250gram cendawan segar (guna yang dalam tin pun boleh)
300 gram isi ketam (well, ini kalau ada aja saya letak)
1 ketul tahu Jepun
2 biji telur
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
Hirisan daun bawang dan daun sup
2 sudu besar tepung jagung
Garam, gula dan lada secukup rasa
1 sudu besar sos tiram
Stok ikan bilis (rebus ikan bilis.  Tapis, ambil airnya sahaja)
  • Udang, sotong, isi ketam, tahu Jepun,bawang besar, bawang putih - didadu kecil-kecil.
  • Sotong dan udang digaul dengan sos tiram, garam, gula dan lada.
  • Satukan semua bahan yang didadu dalam periuk.  Masukkan stok ikan bilis dan rebus sehingga masak.
  • Perisakan dengan garam, gula dan lada secukup rasa.
  • Masukkan telur (yang dipukul terlebih dahulu) dan kacau dengan cepat.
  • Kalau kuah tak terlalu cair, masukkan sedikit tepung jagung (bancuh dulu dengan air), untuk pekatkan sikit kuah.
  • Taburkan dengan hirisan daun bawang dan daun sup semasa menghidang.

0 comments:

Post a Comment

 
;