Thursday, August 4, 2011

Trifle

Memandangkan sekarang bulan Ramadhan, teringat dekat Trifle yang selalu Mak Su buat.  Yummy....

1 biji kek swiss roll (dipotong bulat)

Kuah kastad:
1 cawan tepung kastad
1 tin susu cair
2 1/2 tin susu air
3/4 sudu besar gula
air dari  tin fruit cocktail

Semua bahan di atas dimasak sehingga pekat.  Sejukkan.

1 tin fruit cocktail

1 paket jelly (bancuh mengikut arahan)

Susunkan swiss roll dalam acuan.
Tuangkan kuah selapis.
Susun lagi dengan kek.
Tuangkan kuah di atasnya, sehingga habis.
Tuangkan bancuhan jelly.
Taburkan buah di atasnya.  Sejukkan.

Nota:  Saya tak suka buah dalam puding.  Jadi, selalunya apa yang saya buat, separuh letak buah, yang separuh lagi tanpa buah.

0 comments:

Post a Comment

 
;