Wednesday, July 25, 2012

Serabai Kuah Durian

Lamanya tak update blog...bukan takat tak update, singgah pun tak.  Sibuk betul...kononla.  Hari ni pun kerja bersepah lagi.  To Do List masih panjang.  Kalau tunggu habis memang tak habis, selesai satu, tambahnya dua.  So, I decided to take a break - sekejap.  Nak rekodkan resipi yang dicuba dan didapati ada kemungkinan nak buat lagi.

Serabai ni makanan orang utara kot...sebab hari tu ada orang bawak ke office waktu meeting dan ramai orang yang tak tahu makan sebab tak tahu kewujudan kuih tu.  Authentic northern cake la kalau lagu tu.  Me and family memang suka sangat serabai ni...kalau balik kampung sanggup menyeberang laut yang memisahkan Pulau Pinang dan Butterworth sebab nak dapatkan serabai kat Taman Tun Saadon.  Kat sini mana nak cari, so cuba-cuba la sendiri...google resipi, jumpa kat blog Mamafami.  Antara blog resipi yang saya gunakan tanpa was-was.  Kebetulan hubby pun ada sebut kuah durian, saya jumpa pulak resipinya kat blog Mat Gebu, blog yang memang saya follow.

Serabai:
500gram tepung beras
300gram nasi
1 liter santan segar
1 1/2 sudu teh yis
garam secukup rasa


  • Kisar tepung beras dengan nasi.
  • Masak santan dan biarkan suam.
  • Gaulkan semua bahan.  Kepekatannya seperti bancuhan kuih cara.  Resipi tulis macam tu.  Nasib baik saya pernah buat kuih cara.  Nampak la jugak bayang-bayangnya.
  • Perapkan selama 2 - 3 jam.
  • Panaskan kuali (saya tak ada acuan serabai), tuangkan sesenduk adunan.  Tutup periuk.  Angkat bila atasnya pun dah masak.
Kuah Durian
1 biji durian - keluarkan isinya
700ml santan segar
500ml air (atau secukupnya)
2 ketul gula melaka (resipi asal 1 ketul gula melaka dan 1/2 cawan gula pasir)
1 helai daun pandan
2 cawan air (satukan dengan gula, masak hingga larut dan tapis)
1  camca besar tepung gandum
3 camca besar air
Secubit garam

  • Satukan air gula merah, santan, air, isi durian dan daun pandan ke dalam periuk.
  • Masak sehingga mendidih. Tambahkan sedikit garam.
  • Masukkan bancuhan tepung gandum.
  • Kacau rata dan masak sehingga pekat.

2 comments:

Post a Comment

 
;