1kg ikan masin - potong 1/2" X 2". (Mak gunakan ikan kurau).
Goreng garing dan ketepikan.
Tumiskan daun kari (lebih kurang 7 tangkai) ke dalam minyak gorengan ikan.
Tambahkan bahan berikut yang dimayang halus:
- 3 inci halia muda
- 3-4 bawang besar
- 15 ulas bawang putih
- 15 tangkai cili kering (dipotong lebih kurang 1 inci)
- 2 sudu besar biji sawi
- 30 tangkai cili kering
- 20 ulas bawang merah
- 10 biji kurma
- 10 ulas bawang putih
- 3 labu bawang besar
- 2 kiub ikan bilis
- 2-3 sudu besar udang kering
Masak sehingga pecah minyak.
Tambahkan 2-3 sudu kecil serbuk kunyit, 1/2 - 1 cawab gula, 1 cawan cuka.
Perisakan dengan garam secukup rasa.
Masukkan ikan dan kacau sebati.
Tambahkan bijan sekiranya suka.
0 comments:
Post a Comment