Wednesday, February 16, 2011

Daging Masak Kicap

Ini resipi Tok Tam Nah.  Mak saudara kepada mak.  Tok Tam memang terkenal dengan masakannya.  Cuma standard la....orang tua-tua masaknya main sesedap rasa.  Tak ada sukatan spesifik, dan memang betul-betul sedap.  Kalau orang macam saya main masak sesedap rasa...hihihihi...

Daging, diperap dengan rempah kari daging, bawang putih dan halia yang dikisar halus, bawang besar dimayang halus, dan kicap pekat.

Tumis rempah tumis (bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga), serai dititik, bawang merah yang dimayang dan daun kari.

Bila garing, masukkan daging dan air.
Masak sehingga daging empuk.

Tambahkan secukupnya air asam jawa, gula merah, gula batu dan daun kari.

Kacau sebati dan angkat.

0 comments:

Post a Comment

 
;