1 kati daging
3 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit garam
- Daging dipotong nipis dan diperap dengan bahan-bahan di atas (yang dikisar halus, resipi mak kata tumbuk. Cara orang sekarang, main masuk blender jer...), goreng sehingga garing.
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
2 sudu kecil ketumbar
- Goreng tanpa minyak dan digiling halus.
Gula dan garam secukup rasa
3 tangkai cili merah - dibelah 2 dan dibuang biji
3 tangkai cili hijau - dibelah 2 dan dibuang biji
10 cili padi
300 gram rebung - dihiris halus dan dicelur
- Tumis bahan giling (blend pun boleh) sehingga naik minyak.
- Masukkan cuka, garam dan gula sehingga naik minyak.
- Bila mendidih, masukkan daging dan rebung. Kacau rata.
- Masukkan cili-cili tadi.
- Reneh sehingga kuah pekat.
0 comments:
Post a Comment