Tuesday, March 22, 2011

Chicken Chop

Chicken chop ni versi SBC Butterworth.  Uniknya, ayamnya dipotong kecil-kecil, dicampurkan sekali dengan kentang goreng, carrot, tomato, bawang besar, greenpeas dan baked beans dan dimakan dengan kuah yang banyak....

5 keping dada ayam
Diketuk sehingga leper, gaulkan dengan garam dan lada hitam.
Celupkan dengan telur yang dipukul, gaulkan dengan oat/nestum/serbuk roti.
Goreng sehingga kekuningan.

Untuk kuahnya:
1 tin tomato sup
1 tin kecil green peas
1 tin kecil kacang panggang
5 ulas bawang putih
2 labu bawang besar - dibelah 8
1 batang carrot - dipotong bulat
2 biji tomato - dibelah 4

  • Panaskan minyak.  Tumis bawang putih sehingga wangi.
  • Masukkan tomato sup dan sedikit air.
  • Masukkan kacang panggang, green peas dan carrot.
  • Bila carrot dah masak, masukkan tomato dan bawang.
  • Perisakan dengan garam, gula dan lada.
Goreng kentang atau fries.
Goreng telur mata lembu.

Masukkan ayam dan kentang dalam mangkuk.  Tuangkan kuah ke atas ayam dan kentang.  Hidangkan sekali dengan telur goreng.  Kalau chicken chop versi SBC yang ori, ayamnya dipotong memanjang, macam fries jugak.

1 comments:

Post a Comment

 
;