Thursday, March 24, 2011

Sambal Lengkuas

Sambal lengkuas ni pun sedap.  Lagi sedap kalau dapat makan dengan nasi panas-panas.  Kawankan dengan ikan kering goreng...yummy!!!

2 cawan lengkuas - kisar, rebus dan tapis airnya.
300gram bawang besar - dimayang
10 batang serai
30 biji cili kering
5cm belacan
5cm halia
300gram ikan bilis - tumbuk pecah-pecah
300gram bawang besar - dimayang
kerisik daripada sebiji kelapa
air asam jawa secukupnya
garam dan gula


  • Kisar halus serai, cili kering, belacan dan halia
  • Panaskan minyak.  Tumiskan bawang besar yang dimayang sehingga garing dan wangi.
  • Kemudian masukkan bahan-bahan kisar, lengkuas tadi, ikan bilis, bawang besar, kerisik, air asam jawa.  Perisakan dengan garam dan gula secukupnya.
  • Kacau rata dan masak di atas api sederhana selama 1 jam atau sehingga betul-betul kering dan garing.

0 comments:

Post a Comment

 
;