1/2 biji sengkuang atau 15 biji sengkuang Cina
1 batang carrot
Sedikit tepung gandum
Udang - lagi banyak lagi sedap
1/2 ekor ayam
sedikit daun bawang
12 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis
- 7-8 biji sengkuang Cina, carrot dipotong dadu, kecil-kecil.
- Udang dicincang halus.
- Gaulkan udang, carrot dan sengkuang Cina dengan tepung gandum dan sedikit air serta garam dan lada hitam.
- Gaulkan sehingga sebati.
- Masukkan dalam kulit wantan, lebih kurang sesudu untuk setiap wantan.
- Sebelum menyediakan wantan, rebus ayam yang dipotong kecil-kecil, lebihan sengkuang Cina serta ikan bilis. Masukkan juga bawang putih.
- Rebus sehingga airnya jernih.
- Perisakan sup dengan garam dan lada secukupnya.
- Biarkan sup mendidih, masukkan wantan ke dalam sup.
- Jangan biarkan wantan terlalu lama.
- Angkat dan taburkan daun bawang ke dalam sup semasa menghidang.
0 comments:
Post a Comment