Monday, March 21, 2011

Sup Wantan

1 bungkus kulit wantan
1/2 biji sengkuang atau 15 biji sengkuang Cina
1 batang carrot
Sedikit tepung gandum
Udang - lagi banyak lagi sedap
1/2 ekor ayam
sedikit daun bawang
12 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis

  • 7-8 biji sengkuang Cina, carrot dipotong dadu, kecil-kecil.
  • Udang dicincang halus.
  • Gaulkan udang, carrot dan sengkuang Cina dengan tepung gandum dan sedikit air serta garam dan lada hitam.
  • Gaulkan sehingga sebati.
  • Masukkan dalam kulit wantan, lebih kurang sesudu untuk setiap wantan.
  • Sebelum menyediakan wantan, rebus ayam yang dipotong kecil-kecil, lebihan sengkuang Cina serta ikan bilis.  Masukkan juga bawang putih.
  • Rebus sehingga airnya jernih.
  • Perisakan sup dengan garam dan lada secukupnya.
  • Biarkan sup mendidih, masukkan wantan ke dalam sup.
  • Jangan biarkan wantan terlalu lama.
  • Angkat dan taburkan daun bawang ke dalam sup semasa menghidang.

0 comments:

Post a Comment

 
;