Tuesday, January 25, 2011

Daging Masak Rempah

Satu lagi resepi kegemaran famili yang mak masak.  Nama sebenar resipi ni, Daging Masak Mamak - tapi nota Taufik menyebabkan saya ubah namanya.  Tak apalah kan.  Resipinya masih sama.  Tak ingat pulak Mak cerita dapat dari mana resipi ni, rasanya daripada Cikgu Fuziah, kawan mak jugak merangkap cikgu saya dulu. Apapun, ni satu lagi resipi yang boleh digunakan untuk mempelbagaikan masakan daging.  Lagipun, caranya mudah - blend semua bahan.  Lepas tu, masakkan dengan daging.



1 kg daging - potong lebar

Utk kisaran:(halus)
20 biji cili kering
5 labu bawang besar
5 biji buah tomato masak
1 labu bawang putih
1 Genggam kismis
2 Genggam bawang goreng
1 cawan kicap manis

1. Awas (lumur) daing dengan kisaran halus bahan yang disenaraikan
2. Tumis 2 - 3 helai daun pandan.
3. Bila naik wangi, masukkan daging yang telah diawas. Renehkan sehingga daging empuk dan kuahnya pekat.
4. Tambahkan asam gelugor @ air asam jawa / garam / gula secukup rasa jika perlu
5. Kacau sebati dan angkat.

Untuk tujuan hiasan/ulaman - taburkan cili merah / cili hijau

0 comments:

Post a Comment

 
;