Bahan-bahannya:
2 kilo ketam
1 biji nenas
2 labu bawang besar
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
4-5 sudu besar rempah masak lemak (atau guna aja rempah kari ADABI utk ketam)
180gram santan
Bahan tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga dan daun kari.
- Panaskan minyak. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi. Kisar bawang besar, bawang merah, bawang putih dan separuh daripada nenas. Tumiskan.
- Kemudian, masukkan rempah dan biar sehingga rempah garing.
- Then masukkan santan. Kalau suka kuah, tambah sedikit air.
- Bila dan mendidih, masukkan ketam dan biarkan sehingga ketam masak.
- Lepas tu masukkan nenas yang selebihnya.
- Perasakan dengan garam, gula dan lada hitam.
0 comments:
Post a Comment