Saturday, January 15, 2011

Masak Lemak Ketam Nenas

Ini favorite anak-anak.  Mungkin sebab main itemnya, "ketam".  Belajar dengan Kak Lily, my hubby's cousin. 

Bahan-bahannya:

2 kilo ketam
1 biji nenas
2 labu bawang besar
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
4-5 sudu besar rempah masak lemak (atau guna aja rempah kari ADABI utk ketam)
180gram santan
Bahan tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga dan daun kari.
  • Panaskan minyak.  Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.  Kisar bawang besar, bawang merah, bawang putih dan separuh daripada nenas.  Tumiskan.
  • Kemudian, masukkan rempah dan biar sehingga rempah garing.
  • Then masukkan santan. Kalau suka kuah, tambah sedikit air. 
  • Bila dan mendidih, masukkan ketam dan biarkan sehingga ketam masak.
  • Lepas tu masukkan nenas yang selebihnya.
  • Perasakan dengan garam, gula dan lada hitam.

0 comments:

Post a Comment

 
;