Wednesday, July 25, 2012 4 comments

Sayur Acar Jawa

Belajar dari Bibik.  Sedap....

Bahan-bahan yang dikisar halus:
Segenggam bawang merah (dalam 6 ulas kot)
3 ulas bawang putih
5 biji buah keras
Sedikit halia
3 hiris lengkuas
1/2 sudu teh lada putih
1cm kunyit hidup

Daun salam
Sedikit udang

10 ulas bawang merah - dikupas
10 tangkai cili padi
1 batang timun - potong macam untuk buat acar
1 batang carrot - potong macam untuk buat acar
sedikit bunga kobis.


  • Tumis bahan kisar sehingga wangi.
  • Masukkan  udang.
  • Masukkan air secukupnya... (acar ni berkuah). Perisakan dengan garam, gula dan lada.
  • Masukkan sayur-sayuran dan daun salam.
1 comments

Kek Lobak Merah (Carrot Cake)

Resipi dari rakan sekerja Yong Sook Lu.  Mudah tapi sedap.

180gram tepung naik sendiri
350gram gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
3 biji telur
220gram karot mentah yang diparut
1/4 sudu teh garam
300ml minyak zaitun


  • Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celcius.
  • Pukul gula dengan minyak.  Masukkan telur.  
  • Masukkan tepung, serbuk kulit kayu manis, baking powder, garam dan lobak merah.
  • Gaul sebati.
  • Bakar pada suhu 180 darjah Celcius selama 40 minit, kemudian rendahkan suhu oven kepada 175 darjah Celcius selama 20 minit.
2 comments

Laksa Johor

Resipi ni saya dapat dari Nenek (tak tau nama sebenar).  Panggil nenek aja.  She is my father in-law's cousin punya mother in-law. Orang selatan.  Jadi dalam berbual-bual, saya pun risik resipi Laksa Johor. Resipi main risik-risik ni,  sukatan lebih kurang la...yang penting menjadi.

Ikan tenggiri - direbus dan diambil isinya (lagi banyak lagi sedap)
Udang hidup - 1/2 kilo (direbus)

Dikisar halus:
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
 Seinci halia
Sedikit lengkuas
3 batang serai
Segenggam udang kering
2 keping isi ikan kurau kering

1 paket / 4 sudu besar rempah kari ikan
2 -3 sudu besar kerisik
Santan secukupnya

Daun kesum
Bunga kantan

Spaghetti
Timun
Taugeh
Sambal belacan


  • Tumis bahan yang dikisar halus.
  • Masukkan rempah kari dan kerisik, dan biarkan sehingga wangi.
  • Masukkan isi ikan dan udang (juga dikisar bersama).
  • Masukkan santan secukupnya.
  • Bila telah mendidih, masukkan daun kesum dan bunga kantan ke dalam kuah. Dan seperti biasa, perisakan dengan garam, gula dan lada secukup rasa.
  • Renih sehingga kuah agak pekat.
  • Hidangkan dengan spagehtti (dicelur), timun, taugeh (dicelur) dan sambal belacan.  Boleh tambah telur rebus.




0 comments

Paella Sepanyol

Dah lama cuba resipi ni.  Dah lama bercita-cita nak upload.  Hari ni baru sempat.  Ini request hubby.  Biasa la bila menonton Channel 703.  Nampak macam best.  Saya pun google resipi.  Cuma masalahnya, kebanyakan resipi Paella ni melibatkan wine.  Tapi alhamdulillah, saya jumpa satu resipi kat allrecipe.com. Menurut pemilik resipi, ini resipi Paella asli dari Sepanyol yang dia dapat dari neneknya.  Tak ada guna wine.  Saya pun cuba.  Menepati citarasa hubby and the kids.  Here is the recipe, saya ubahsuai sikit, saya tak masukkan segala isi ikan sekali.


5 cawan beras
6 cawan stok ayam
3 labu bawang putih (banyakkan...)
1 sudu kecil daun parsley (dicincang)
5 helai koma-koma
1 sudu teh serbuk kari
Garam dan lada hitam secukup rasa



1/4 cawan minyak zaitun
1 labu bawang besar

20 ekor udang besar
5 ekor ketam
4 ekor sotong
15 ekor mussels

350gram cendawan segar - dihiris
2 biji cili hijau
1 cawan green peas (sebenarnya, tak suka sangat green peas, tapi bila tengok resipi-resipi Paella, green peas ni macam syarat wajib)
  •  
  • Nota: resipi asal masukkan ayam...tapi saya decided untuk masak Paella yang ekslusif untuk seafood saja.  So, saya tambahkan ketam, buang ayam.  Resipi asal jugak gunakan Lobster - mana nak cari da.  Jadi saya gantikan dengan udang besar.

  • Basuh beras, keringkan.
  • Didihkan stok ayam, kemudian perlahankan api dan biarkan renih dengan api perlahan.
  • Kisar halus bwang putih, daun parsley, serbuk kari, koma-koma, garam, lada hitam dan 1/2 cawan stok ayam.
  • Panaskan minyak zaitun dalam periuk.  Tumiskan bawang besar dan cili hijau sehingga kekuningan.  Masukkan semua seafood (kecuali mussels) lebih kurang 10 minit.  Masukkan bahan yang dikisar.
  • Masukkan beras, stok ayam dan masak dengan api perlahan sehingga beras agak lembut (15 minit).
  • Masukkan cendawan dan mussels, biarkan mendidih lagi lebih kurang 10 minit.
  • Masak dengan api perlahan sehingga nasi masak.



2 comments

Serabai Kuah Durian

Lamanya tak update blog...bukan takat tak update, singgah pun tak.  Sibuk betul...kononla.  Hari ni pun kerja bersepah lagi.  To Do List masih panjang.  Kalau tunggu habis memang tak habis, selesai satu, tambahnya dua.  So, I decided to take a break - sekejap.  Nak rekodkan resipi yang dicuba dan didapati ada kemungkinan nak buat lagi.

Serabai ni makanan orang utara kot...sebab hari tu ada orang bawak ke office waktu meeting dan ramai orang yang tak tahu makan sebab tak tahu kewujudan kuih tu.  Authentic northern cake la kalau lagu tu.  Me and family memang suka sangat serabai ni...kalau balik kampung sanggup menyeberang laut yang memisahkan Pulau Pinang dan Butterworth sebab nak dapatkan serabai kat Taman Tun Saadon.  Kat sini mana nak cari, so cuba-cuba la sendiri...google resipi, jumpa kat blog Mamafami.  Antara blog resipi yang saya gunakan tanpa was-was.  Kebetulan hubby pun ada sebut kuah durian, saya jumpa pulak resipinya kat blog Mat Gebu, blog yang memang saya follow.

Serabai:
500gram tepung beras
300gram nasi
1 liter santan segar
1 1/2 sudu teh yis
garam secukup rasa


  • Kisar tepung beras dengan nasi.
  • Masak santan dan biarkan suam.
  • Gaulkan semua bahan.  Kepekatannya seperti bancuhan kuih cara.  Resipi tulis macam tu.  Nasib baik saya pernah buat kuih cara.  Nampak la jugak bayang-bayangnya.
  • Perapkan selama 2 - 3 jam.
  • Panaskan kuali (saya tak ada acuan serabai), tuangkan sesenduk adunan.  Tutup periuk.  Angkat bila atasnya pun dah masak.
Kuah Durian
1 biji durian - keluarkan isinya
700ml santan segar
500ml air (atau secukupnya)
2 ketul gula melaka (resipi asal 1 ketul gula melaka dan 1/2 cawan gula pasir)
1 helai daun pandan
2 cawan air (satukan dengan gula, masak hingga larut dan tapis)
1  camca besar tepung gandum
3 camca besar air
Secubit garam

  • Satukan air gula merah, santan, air, isi durian dan daun pandan ke dalam periuk.
  • Masak sehingga mendidih. Tambahkan sedikit garam.
  • Masukkan bancuhan tepung gandum.
  • Kacau rata dan masak sehingga pekat.
 
;