Sunday, January 24, 2010 1 comments

Ayam Panggang Maghribi


1 ekor ayam


Semua bahan dikisar halus:
3 tangkai cili merah
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar paprika
1 sudu teh kunyit serbuk
1 sudu teh jintan putih serbuk
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
30gm hirisan daun ketumbar
60 ml minyak zaitun
air perahan 1 biji oren sunkist
1 sudu besar rempah kari daging

Lumur ayam dengan garam dan bahan yang dikisar.  Perap ayam selama 4 jam dalam peti sejuk.

Keluarkan ayam, lumur ayam dengan 3 sudu besar jam marmalade dan 3 sudu besar madu.

Bakar pada suhu 180 djh celcius selama 45 minit.

Ayam boleh disajikan dengan kentang bakar dan salad.

Nota:
Asalnya resepi ni juga daripada buku Chef Wan, Sedapnya.... Tapi versi yang ni was already modified by my hubby by adding the marmalade and honey before roasting...gara-gara tengok Nigella did the same thing before roasting her chicken.  My hubby's favorite dish...
0 comments

Ketam Bercili

Minyak untuk menggoreng ketam
1.5 kilogram ketam, dibersihkan dan dipotong dua

2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 1/4 cawan air
1 biji telur


Dikisar halus:
1 1/2 sudu besar cili serbuk
6 tangkai cili merah
6 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
1cm halia

Sos (dibancuh):
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar gula
2 sudu besar cuka
250ml/ 1 cawan sos tomato
garam

- Panaskan minyak dan goreng ketam sehingga kunig keemasan.  Tuskan dan ketepikan.
- Panaskan 2 sudu besar minyak, tumis bahan kisar sehingga wangi.  Masukkan bahan sos dan kacau rata sehingga mendidih.  Renihkan selama 10 minit.
- Masukkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit.  Kacau rata.  Campurkan telur yang telah dipukul.
- Masukkan ketam goreng dan kacau perlahan sehingga masak.

Nota:

Gara-gara tengok Phua Chu Kang makan Chili Crab yang dimasak oleh mak mertuanya, Harriz dan Ezham pun mintak mummy masak Chili Crab.  Teringat pulak resipi Chef Wan ni (drpd buku Sedapnya...).  Resipi ni pernah dimasak oleh Pani (kalau tak salah dalam tahun 2001 dulu) di Oasis, gara-gara dicabar oleh Ana dan allahyarham Munirah.  Sedap la jadinya masakan si Pani tu.  So I followed the recipe and cooked for the boys.  Rasanya sos ni boleh jugak digunakan utk udang kot...
Wednesday, January 20, 2010 0 comments

Daging Masak Hitam Simple

1 kilo daging
5 sudu besar cili giling
Kismis/buah prune

Semua bahan-bahan ni direbus bersama sehingga daging masak. 

2 labu bawang besar
4 tangkai daun kari

Panaskan minyak dalam kuali.  Tumiskan bawang dan daun kari.  Goreng bawang sehingga kekuningan (macam nak buat bawang goreng).  Then tuangkan ke atas daging tadi.  Perisakan dengan garam dan gula.

Note:
Another resipi from Auntie Fishah, kawan mak kat Alor Setar.  Yang best resipi dari Auntie Fishah ni, resipi dia semuanya simple tapi sedap.  Semuanya yang boleh masak after office.
0 comments

Missisippi Mud Cake


Masak atas api 1 1/4 cawan kopi dengan 1/4 cawan susu segar.
Masukkan 1 ketul butter (250gram). Resepi asalnya 240gram tapi sebab nak senang, masukkan terus 1 ketul.
Masukkan juga 1 bar cooking chocolate (resepinya 155gram) but I used 200gm.
Setelah semuanya sebati, masukkan 2 cawan tepung dan 1 sudu teh bikarbonat soda serta 1/8 sudu teh garam.
Masukkan sedikit demi sedikit (ikut resepi - in 4 batches).
Lepas tu masukkan telur yang telah dipukul (2 biji plus sedikit esen vanilla).

Masukkan ke dalam loyang.  Gris loyang dengan butter dan juga serbuk koko.  Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama (ikut resipi - 90 minit but then after 45 minutes, dah masak, so I baked only for 45 minutes).

Note:
Resipi ni daripada buku Sweet Treats Chef Wan.  This cake turned out to be ala-ala brownie....chocolaty, chewy and gooey...ooolalala...
1 comments

Tepung Talam Tok


Untuk Lapisan Bawah:
1 cawan (200ml) tepung beras
2 1/4 cawan air sejuk
1/2 keping gula melaka (rebus dengan air)
sedikit air kapur (1/2 sudu teh)

Semua bahan disatukan, panaskan dalam loyang, kacau perlahan sehingga agak-agak beku.
Kukus seketika.

Untuk lapisan atas:
1 1/2 cawan santan (lebih kurang 180gram)
2 sudu teh tepung beras
1 sudu teh tepung ubi
1/4 sudu teh garam

Satukan bahan di atas.  Tuangkan di atas lapisan bawah yang telah masak.
Kacau perlahan-lahan hingga pekat.  Kukus sehingga masak.

Nota:
Ini resepi tok.  Resipi orang tua-tua asalnya main agak-agak aja.  Nasib baik mak dah sukat-sukat lepas belajar dengan tok.  Mak kata orang yang boleh buat tepung talam rasa paling dekat dengan tepung talam tok adalah Mak Chak, adik ipar mak.  Mak Chak pulak pesan, nak buat tepung talam supaya cantik, gula merah kena elok.  Tepung talam dalam foto tu pun dimasak menggunakan gula merah cap bintang yang Mak Chak supply daripada Parit Buntar.  Tapi ya la...baru cantik lapisan bawahnya.  Dulu pernah dah sekali try buat tepung talam, guna gula merah yang main beli aja....memang pucat la kaki dia...
Saturday, January 16, 2010 0 comments

Moist Chocolate Cake




8oz tepung naik sendiri
4oz serbuk koko
12 biji telur
24oz gula pasir
16oz butter

- Pukul gula dengan mentega sehingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu.
- Ayak tepung dengan koko 3 kali.  Masukkan dalam adunan gula dan mentega sedikit demi sedikit.  Gaul sebati.
- Bakar pada suhu 170 djh Celcius, selama 50 minit.

Toppings:
1 tin susu cair
1/2 cawan koko
1/2 cawan minyak
1 cawan gula halus

-Gaulkan semua bahan di atas.  Masak secara double boiler sehingga pekat.
- Tuangkan ke atas kek.

Nota:
I got this recipe from Auntie Zainun.  It was very nice of her to share this recipe with me, since we just met.  Nice one, especially the toppings.  Thank you Auntie.


Thursday, January 14, 2010 1 comments

Bengkang Gandum Inderawasih


 


1 cawan gula
3 cawan tepung gandum
4 biji telur
7 cawan bancuhan santan dengan air daun pandan (santan lebih kurang 180gm)
sedikit serbuk jintan manis (masukkan dalam bancuhan air daun pandan)
4 sudu besar butter


Satukan gula dengan butter.
Masukkan telur yang dipukul.
Masukkan tepung dan santan serta daun pandan.
Kacau rata.
Tapiskan ke dalam acuan.
Bakar pada suhu 180 djh Celcius, selama 120 minit.

Nota:
Got this recipe from my mom-in-law.  Yummy.
 
;