Saturday, January 15, 2011

Cucur Udang Teluk Molek

Ramai orang yang suka makan cucur udang yang mak buat.  Mak belajar dari kak ipar mak, Mak Cik Yam.  Mak kata, nak sedap cucur udang ni mesti ada kucai and taugeh.  Apa-apapun, masak ni air tangan main peranan.  Selalu jugak buat sendiri tapi tak pernah jadi sedap macam mak buat........

Cucur Udang Teluk Molek

1/2 kilo tepung gandum
1/2 kilo udang - kalau lagi banyak lagi sedap.  Jenis udang yang nak guna ikut suka, hubby suka udang besar.  I prefer udang sayur kulit putih yang sederhana tu. Selalunya, I will just mix the two.   Fair and square.
1 labu bawang besar - didadu
1 biji cili merah-didadu
1 biji cili hijau-didadu
1 tangkai daun bawang -dihiris halus
50 sen taugeh
4-5 tangkai kucai - dihiris kasar-kasar
Garam, gula dan lada hitam

  • Gaul udang dengan gula, garam dan lada.
  • Masukkan bawang-bawang dan cili. Separuh dari taugeh diramas dan dimasukkan sekali.
  • Masukkan tepung gandum.  Gaul rata.
  • Akhir sekali masukkan kucai dan separuh daripada taugeh.  Gaul rata.
  • Goreng terendam sampai kekuningan.

0 comments:

Post a Comment

 
;