Saturday, January 15, 2011

Udang Butter

Masakan ni makan kat Umbai, Melaka.  It is not the kind of udang butter yang dihidangkan kat Chinese Restaurant tuh. Hubby loves this dish.

1 kilo udang - bersihkan, gaul dengan garam dan gula
5 sudu besar butter

1 batang carrot - potong ikut suka
350gm cendawan butang
200gm bunga kobis - dihiris halus
Capsicum - campur merah, hijau dan kuning (the more the merrier)
5 biji telur
5 sudu besar oat
5 biji cili padi
2 tangkai daun kari -dihiris halus


  • Panaskan minyak.  Goreng udang sampai golden brown. Ketepikan.
  • Panaskan butter.  Tumiskan dengan daun kari dan cili padi.  Masukkan semua sayur-sayuran tu.  Bila dah layu, tuangkan telur.
  • Bila telur separuh masak, masukkan udang dan oats.
  • Kacau sebentar.  Angkat.
  • Hidangkan panas-panas.

0 comments:

Post a Comment

 
;