Saturday, January 29, 2011

Ayam Goreng Berempah

Ini pun signature dish Bibik.  Kegemaran kami sekeluarga.  Nak lagi sedap, lengkapkan dengan Sambal Tomat Indonesia.


1 ekor ayam - dipotong 16
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu makan ketumbar
1 sudu teh lada putih
Kunyit hidup
Halia
Lengkuas
5 biji buah keras
Kelapa parut - kalau nak banyak rencahnya nanti, gunakan lebih banyak kelapa parut
2 batang serai
2-3 helai daun limau purut

  • Bawang merah, bawang putih, ketumbar, lada, kunyit, halis, lengkuas dan buah keras ditumbuk halus.
  • Serai dititik.
  • Gaulkan semua bahan dengan ayam. Tambahkan sedikit air.  Rebus ayam dengan rempah tadi sehingga kering.
  • Goreng ayam sehingga kuning keemasan.  Semasa menggoreng, asingkan kelapa parut daripada ayam.  Kelapa parut digoreng asing untuk dijadikan rencahnya.

0 comments:

Post a Comment

 
;