PARPU TELUR
6 biji telur
1 genggam kacang dal - rendam dulu dalam 2-3 jam
2 sudu besar rempah kari daging
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
sedikit halia
2-3 tangkai daun kari
2-3 biji cili kering
100gram santan
2-3 biji cili padi
sedikit udang kering/udang segar
- Tumbuk halus/Blend 4 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih. Gaulkan dengan rempah kari daging. Campur dengan udang dan cili api.
- Masak bahan-bahan sehingga rempah betul-betul masak.
- Masukkan kacang dal dan masak sampai empuk.
- Masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.
- Then, masukkan telur satu persatu. Biarkan sampai telur masak.
- Dalam kuali yang berasingan, panaskan minyak. Tumis darat - 3 ulas bawang merah, halia, 2 ulas bawang putih, daun kari -err..bawang2 tu dimayang. Bairkan bawang betul-betul garing.
- Lepas tu masukkan tumisan darat ke dalam periuk telur tadi Masukkan jugak cili kering yang dipotong 2 atau 3. Kacau sebati dan perisakan dengan garam secukup rasa. Renih seketika.
- Hidangkan panas-panas.
0 comments:
Post a Comment