Saturday, January 15, 2011

Dal Telur

Ni masakan orang Penang.  Masa sebelum kahwin, mak pernah masak tapi no takers.  Me and my siblings tak berapa suka.  Tapi lepas kahwin sebab hubby likes this dish, kena la belajar masak jugak.  But then it is ok since budak-budak pun suka.  Nak lagi sedap, lengkapkan dish ni dengan ayam goreng rempah, sambal belacan dan ulam-ulam yang digemari....

PARPU TELUR

6 biji telur
1 genggam kacang dal - rendam dulu dalam 2-3 jam
2 sudu besar rempah kari daging
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
sedikit halia
2-3 tangkai daun kari
2-3 biji cili kering
100gram santan
2-3 biji cili padi
sedikit udang kering/udang segar

  • Tumbuk halus/Blend 4 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih.  Gaulkan dengan rempah kari daging.  Campur dengan udang dan cili api. 
  • Masak bahan-bahan sehingga rempah betul-betul masak.
  • Masukkan kacang dal dan masak sampai empuk.
  • Masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.
  • Then, masukkan telur satu persatu.  Biarkan sampai telur masak.
  • Dalam kuali yang berasingan, panaskan minyak.  Tumis darat - 3 ulas bawang merah, halia, 2 ulas bawang putih, daun kari -err..bawang2 tu dimayang. Bairkan bawang betul-betul garing.
  • Lepas tu masukkan tumisan darat ke dalam periuk telur tadi  Masukkan jugak cili kering yang dipotong 2 atau 3.  Kacau sebati dan perisakan dengan garam secukup rasa.  Renih seketika.
  • Hidangkan panas-panas.

0 comments:

Post a Comment

 
;