Saturday, January 15, 2011

Sambal Udang Kering

Mak dapat resipi ni daripada Auntie Jamilah, kawan mak dari Myanmar.  Dulu mak selalu buat tapi guna udang geragau.  Sedap makan dengan nasi panas-panas. Cuma dulu, bila mak nak masak dish ni, susah hati sangat sebab nak kena tunggu masukkan air asam jawa satu sudu demi satu sudu sehingga habis.....lambat.  Standard la masa kecik dulu, mana suka masak.  Sorry ya mak...tapi nasib baik mak paksa duduk dapur dulu.  Kalau tak macamana la nak masak untuk hubby n kiddos sekarang nih.  Kena ajak Sara masuk dapur jugak nanti..

Sambal Udang Kering

1/2 kilo udang kering (atau udang geragau)
20 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
20 biji cili kering
5 biji cili merah
Sedikit belacan
2 sudubesar asam jawa - jadikan 1/2 cawan air asam jawa. Masukkan 2 sudu besar gula.

  • Kukus udang selama 20 minit.  Tumbuk halus.
  • Panaskan 3/4 cawan minyak. Tumsikan cili yang digiling sehingga garing.
  • Masukkan udang.  Kacau.
  • Masak selama 5 minit.  Masukkan air asam jawa satu sudu besar sekali.  Masak sehingga kering dan masukkan lagi sedikit-sedikit air asam jawa. Ulang sehingga habis air asam jawa.
  • Masak dengan api perlahan sehingga kering.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...