Saturday, January 22, 2011

Opor Ayam

Belajar resepi ni daripada Bibik Ati, our current maid.  Dia dah 58 tahun, so bab masakan, khususnya masakan Indonesia, dia memang terror.  Sedap masakannya. Banyak la yang saya boleh belajar.

1 ekor ayam
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sudu besar ketumbar
1 sudu teh lada putih
7 biji buah keras
sedikit kunyit
Lengkuas
Halia
4 batang serai
2 helai daun salam
3 helai daun limau purut
1 biji tomato
120gram santan

  • Kisar halus bawang, ketumbar, lada, buah keras, kunyit, halia dan lengkuas.  Tumiskan sehingga wangi.
  • Serai dititik.  Masukkan ayam dan masak sehingga empuk.
  • Masukkan daun salam, daun limau purut dan tomato.  Masukkan santan.
  • Renihkan sehingga kuah pekat.

0 comments:

Post a Comment

 
;