Monday, January 24, 2011

Roti Jala

Roti jala adalah makanan kegemaran sekeluarga yang saya jarang-jarang buat sendiri.  Saya tak pandai menjala.  Pernah dulu beberapa kali aja buat sendiri.  Tapi baru-baru ini, saya dapat resipi daripada kawan sepengajian di UM dulu, Lin.  Ramai orang lain bagi feedback positive, so saya pun cuba.  Seperti biasa, saya sesuaikan dengan apa yang ada kat dapur - misalnya, sebab tak ada fresh milk dalam fridge, hari masih pagi dan saya malas nak ke kedai, saya gunakan aja susu cair.  Untuk itu, saya terpaksa tambah lots and lots of water sebab susu cair lebih pekat daripada susu segar.  Apapun, rasanya sedap, teksturnya cantik.  Hubby and anak-anak betul-betul enjoy roti jala dengan kari ayam.  Bibik pun cakap, nanti buat lagi ya....

Cut and Paste dari Resepi Lin (Thanks Lin)
  • 450g tepung gandum
  • 1 camt garam
  • 1/2 camt serbuk kunyit
  • 450 ml susu segar(saya gunakan 1 tin susu cair)
  • 3 biji telur (di pukul sedikit )
  • 450 ml air ( sekiranya semasa menyediakan adunan, ianya agak pekat tambahkan sedikit air - saya tambahkan banyak air sebab susu cair lebih pekat dari susu segar )
  • 2 camb mentega cair
  • minyak untuk melenser
  • acuan roti jala

Cara-cara

  1. Ayak tepung, garam dan serbuk kunyit ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang di tengahnya. Tuangkan susu, telur, separuh daripada air dan setengah mentega cair ke dalamnya. Gunakan pemutar belon / balloon whisk untuk membancuh. Masukkan baki air dan mentega hingga adunan tidak bergentel. Tapis dengan penapis halus.
  2. Ketepikan adunan selama 20-30 minit.
  3. Panaskan kuali leper yang tidak melekat atas api sederhana. Kemudian lenserkan sedikit minyak panas dengan berus lenser atau berus pandan.
  4. Kacau dan isikan 80ml adunan ke dalam acuan roti jala.
  5. Bermula dari bulatan luar, pusingkan acuan kira-kira 6-8 cm di atas kuali. Terus memusing dalam bulatan untuk membentuk juraian roti jala. Jangan buat pada bahagian yang sama dua kali kerana roti jala akan menjadi tebal. Biarkan masak tetapi jangan sampai keperangan.
  6. Angkat dan lipat roti dalam bentuk baji atau gulungkan. Ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis di gunakan.

0 comments:

Post a Comment

 
;