Saturday, January 29, 2011 0 comments

Ayam Goreng Berempah

Ini pun signature dish Bibik.  Kegemaran kami sekeluarga.  Nak lagi sedap, lengkapkan dengan Sambal Tomat Indonesia.


1 ekor ayam - dipotong 16
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu makan ketumbar
1 sudu teh lada putih
Kunyit hidup
Halia
Lengkuas
5 biji buah keras
Kelapa parut - kalau nak banyak rencahnya nanti, gunakan lebih banyak kelapa parut
2 batang serai
2-3 helai daun limau purut

  • Bawang merah, bawang putih, ketumbar, lada, kunyit, halis, lengkuas dan buah keras ditumbuk halus.
  • Serai dititik.
  • Gaulkan semua bahan dengan ayam. Tambahkan sedikit air.  Rebus ayam dengan rempah tadi sehingga kering.
  • Goreng ayam sehingga kuning keemasan.  Semasa menggoreng, asingkan kelapa parut daripada ayam.  Kelapa parut digoreng asing untuk dijadikan rencahnya.
Tuesday, January 25, 2011 0 comments

Daging Masak Rempah

Satu lagi resepi kegemaran famili yang mak masak.  Nama sebenar resipi ni, Daging Masak Mamak - tapi nota Taufik menyebabkan saya ubah namanya.  Tak apalah kan.  Resipinya masih sama.  Tak ingat pulak Mak cerita dapat dari mana resipi ni, rasanya daripada Cikgu Fuziah, kawan mak jugak merangkap cikgu saya dulu. Apapun, ni satu lagi resipi yang boleh digunakan untuk mempelbagaikan masakan daging.  Lagipun, caranya mudah - blend semua bahan.  Lepas tu, masakkan dengan daging.



1 kg daging - potong lebar

Utk kisaran:(halus)
20 biji cili kering
5 labu bawang besar
5 biji buah tomato masak
1 labu bawang putih
1 Genggam kismis
2 Genggam bawang goreng
1 cawan kicap manis

1. Awas (lumur) daing dengan kisaran halus bahan yang disenaraikan
2. Tumis 2 - 3 helai daun pandan.
3. Bila naik wangi, masukkan daging yang telah diawas. Renehkan sehingga daging empuk dan kuahnya pekat.
4. Tambahkan asam gelugor @ air asam jawa / garam / gula secukup rasa jika perlu
5. Kacau sebati dan angkat.

Untuk tujuan hiasan/ulaman - taburkan cili merah / cili hijau
Monday, January 24, 2011 0 comments

Roti Jala

Roti jala adalah makanan kegemaran sekeluarga yang saya jarang-jarang buat sendiri.  Saya tak pandai menjala.  Pernah dulu beberapa kali aja buat sendiri.  Tapi baru-baru ini, saya dapat resipi daripada kawan sepengajian di UM dulu, Lin.  Ramai orang lain bagi feedback positive, so saya pun cuba.  Seperti biasa, saya sesuaikan dengan apa yang ada kat dapur - misalnya, sebab tak ada fresh milk dalam fridge, hari masih pagi dan saya malas nak ke kedai, saya gunakan aja susu cair.  Untuk itu, saya terpaksa tambah lots and lots of water sebab susu cair lebih pekat daripada susu segar.  Apapun, rasanya sedap, teksturnya cantik.  Hubby and anak-anak betul-betul enjoy roti jala dengan kari ayam.  Bibik pun cakap, nanti buat lagi ya....

Cut and Paste dari Resepi Lin (Thanks Lin)
  • 450g tepung gandum
  • 1 camt garam
  • 1/2 camt serbuk kunyit
  • 450 ml susu segar(saya gunakan 1 tin susu cair)
  • 3 biji telur (di pukul sedikit )
  • 450 ml air ( sekiranya semasa menyediakan adunan, ianya agak pekat tambahkan sedikit air - saya tambahkan banyak air sebab susu cair lebih pekat dari susu segar )
  • 2 camb mentega cair
  • minyak untuk melenser
  • acuan roti jala

Cara-cara

  1. Ayak tepung, garam dan serbuk kunyit ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang di tengahnya. Tuangkan susu, telur, separuh daripada air dan setengah mentega cair ke dalamnya. Gunakan pemutar belon / balloon whisk untuk membancuh. Masukkan baki air dan mentega hingga adunan tidak bergentel. Tapis dengan penapis halus.
  2. Ketepikan adunan selama 20-30 minit.
  3. Panaskan kuali leper yang tidak melekat atas api sederhana. Kemudian lenserkan sedikit minyak panas dengan berus lenser atau berus pandan.
  4. Kacau dan isikan 80ml adunan ke dalam acuan roti jala.
  5. Bermula dari bulatan luar, pusingkan acuan kira-kira 6-8 cm di atas kuali. Terus memusing dalam bulatan untuk membentuk juraian roti jala. Jangan buat pada bahagian yang sama dua kali kerana roti jala akan menjadi tebal. Biarkan masak tetapi jangan sampai keperangan.
  6. Angkat dan lipat roti dalam bentuk baji atau gulungkan. Ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis di gunakan.
0 comments

Kek Kukus Prune

Saya sangat sukakan Kek Prune.  First time saya makan Kek Prune, MIL buat.  Sedap.  Bila saya tengok resepinya, saya terfikir dua kali nak buat sendiri sebab telur putih dan merah perlu diasingkan.  Then, telur putih perlu dipukul sehingga keras.  Dulu tengok mak buat kek buah, macam tu.  Saya sukakan yang ringkas dan mudah.  Bila saya search kat internet, saya tengok resepi Kek Kukus Prune ni mendapat komen positif dari banyak pihak.  Lagipun, nampak mudah sebab tak payah asingkan telur (nampak sangat malas.....).  Saya modified sikit - saya tak blend prune tapi saya rebus, lenyekkan dan tambahkan bikarbonate soda.  Teringat dulu tengok mak buat kek buah - prunenya direbus dan dilecek.  Dan saya tambah serbuk koko supaya warna kek jadi lebih cantik - ini saya adaptasikan daripada resipi MIL, yang saya tengok masukkan serbuk koko.  Alhamdulillah, hasilnya memuaskan.  Even Harriz dan Ezham kata best!!

250gm butter
2 cawan tepung naik sendiri
2 sudu besar serbuk koko
1 cawan gula kaster
1/4 tin susu pekat manis
5 biji telur
20 biji buah prune
5 biji buah prune - dihiris kasar

  • Didihkan air dalam pengukus.
  • Prunes - direbus dengan 100ml air, dilecekkan dan campurkan dengan 1 sudu teh bikarbonat soda
  • Putar butter, gula dan susu pekat sehingga sebati.
  • Masukkan telur satu persatu.
  • Masukkan prune yang dilecek.
  • Masukkan tepung dan serbuk koko.
  • Masukkan prune yang dihiris kasar.
  • Tuangkan dalam acuan.  Kukus selama 1 1/2 jam.
Saturday, January 22, 2011 0 comments

Carrot Cake

Dah lama cari resepi Carrot Cake yang sedap.  Decided to try this one, got it from allrecipes.com:  Sam"s Famous Carrot Cake.  Hihi...nama dia pun macam sedap, lagipun ikut notenya,  Sam ni grandpa orang yang bagi resipi.  Selalu resipi orang tua-tua kan sedap.  And, alhamdulillah, hubby and even the kids suka.  Little Furqan likes the cake too.

3 biji telur
3/4 cawan minyak masak
3/4 cawan "buttermilk" - saya gunakan susu cair
2 sudu kecil vanilla
1 1/2 cawan gula
2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
1/4 sudu kecil garam
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking soda (saya gunakan saja 2 cawan tepung berserbuk penaik)
2 cawan carrot yang diparut halus
1 cawan kelapa parut kering
1 cawan walnut cincang
1 cawan kismis
8 ounz nenas dalam tin - dipotong kiub
  • Ayak tepung, garam dan serbuk kulit kayu manis.
  • Satukan minyak, susu, gula. telur dan vanilla.  Gaul rata. Masukkan campuran tepung tadi.
  • Satukan carrot, nenas, kismis, walnut dan kelapa.  Campurkan dalam adunan tadi dan gaul rata.
  • Bakar pada suhu 175 darjah Celcius, selama 1 jam.
  • Sejukkan selama 20 minit sebelum dipotong.
0 comments

Rempeyek Kacang

Ini satu lagi resepi daripada Bibik.  Kalau ada masa lapang, Bibik akan buat rempeyek ni sebab saya dan family suka.  Buat kudap-kudapan sambil minum kopi.  Cuma, bibik kena buat duat versi sebab saya sukakan rempeyek ikan bilis, tanpa kacang.  Hubby sukakan yang ada banyak kacang, tanpa ikan bilis.

1 kilo tepung beras
1 1/2 sudu besar ketumbar
3 ulas bawang putih
8 biji buah keras
sedikit kunyit
sedikit cekur
5 helai daun limau purut (potong halus-halus)
Kacang/ikan bilis
  • Semua bahan di atas, kecuali tepung, ditumbuk halus.
  • Bancuh dengan tepung.
  • Masukkan kacang atau ikan bilis.
  • Goreng.
0 comments

Cucur Jagung Jawa Tengah

Cucur jagung ini versi Bibik Ati.  Maid yang dulu, buat ikut versi lain.  Dua-dua pun sedap.  Yang ini, jagungnya tak ditumbuk dan gunakan udang.

4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit lada
3 batang jagung - dihiris isinya
udang - nak sedap, letak lah banyak.
4 sudu besar tepung gandum

Tumbuk halus bawang merah, bawang putih dan lada.
Gaulkan bahan tumbuk dengan tepung dan jagung serta udang.
Perisakan dengan garam dan gula.
Goreng sehingga kuning keemasan.
0 comments

Pergedil Daging Kentang

Saya suka pergedil daging kentang. Tapi nak buatnya melibatkan kerja yang banyak - semua bahan perlu digoreng, ditumbuk dan digoreng lagi.  Nasib baik Bibik suka masak pergedil ni....

250 gramdaging
1 kilo kentang
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit buah pala
sedikit daun bawang dan daun sup
  • Daging dihiris nipis, goreng sekejap dan dikisar halus.
  • Kentang dipotong nipis, digoreng dan ditumbuk.
  • Bawang dan buah pala digoreng sebelem ditumbuk dengan lada dan buah pala.
  • Kemudian gaulkan semua bahan dengan daun bawang dan daun sup. Perisakan dengan garam secukupnya.
  • Bentuk bulat-bulat dan goreng sehingga kuning keemasan.
0 comments

Semur Daging

Ini pun resepi daripada Bibik.  Macam masak kicap kita, cuma Bibik masukkan buah pala.

1 kilo daging
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1/4 biji buah pala
1 sudu kecil lada putih
Kicap pekat
2 biji tomato

  • Kisar bawang, buah pala dan lada
  • Tumis beserta dengan tomato sehingga wangi.
  • Masukkan daging.
  • Apabila daging telah empuk, masukkan kicap.  Perisakan dengan garam dan gula.
0 comments

Opor Ayam

Belajar resepi ni daripada Bibik Ati, our current maid.  Dia dah 58 tahun, so bab masakan, khususnya masakan Indonesia, dia memang terror.  Sedap masakannya. Banyak la yang saya boleh belajar.

1 ekor ayam
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sudu besar ketumbar
1 sudu teh lada putih
7 biji buah keras
sedikit kunyit
Lengkuas
Halia
4 batang serai
2 helai daun salam
3 helai daun limau purut
1 biji tomato
120gram santan

  • Kisar halus bawang, ketumbar, lada, buah keras, kunyit, halia dan lengkuas.  Tumiskan sehingga wangi.
  • Serai dititik.  Masukkan ayam dan masak sehingga empuk.
  • Masukkan daun salam, daun limau purut dan tomato.  Masukkan santan.
  • Renihkan sehingga kuah pekat.
Sunday, January 16, 2011 0 comments

White Sauce Seafood Spaghetti

Terjumpa resipi ni masa surfing the net - browsing recipes.


1 paket spagheti - dicelur.  Boleh jugak guna Fettucini sebagai alternatif.

Untuk kuahnya:

1/2 kilo udang besar
1/2 kilo sotong
400gram daging ayam dipotong dadu
350gm cendawan butang
Capsicum - campur kuning, merah dan hijau
6 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
250ml krim/susu segar

  • Panaskan butter.  Tumiskan bawang sampai kekuningan.
  • Masukkan ayam.  Bila ayam empuk, masukkan udang dan sotong.
  • Masukkan cendawan.
  • Seterusnya masukkan capsicum.
  • Bila telah layu, campurkan krim/susu segar.
  • Perisakan dengan garam, gula dan lada hitam.
  • Hidangkan dengan spagheti yang dicelur.
0 comments

Spaghetti Ohlio

Dish ni simple, mudah disediakan dan kiddos suka. 

250gm spaghetti - dicelur
10 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
20 ekor udang besar
350gm cendawan butang (me, hubby n kiddos - we simply love mushrooms)
250gm daging ayam (dipotong kiub - but ini optional)
5 biji cili kering -dipotong kasar-kasar
3 sudu besar butter

  • Panaskan butter.  Tumis dengan bawang putih yang didadu.  Bwg putih memang kena banyak.  Biar sampai kekuningan.
  • Masukkan bawang besar dan biar sehingga layu.
  • Udang - perap dengan garam, gula dan lada.  Masukkan ayam.  Bila ayam dah masak, masukkan udang, seterusnya cendawan.
  • Kemudian, masukkan spagheti. Gaul rata.
  • Seterusnya, masukkan cili kering.
  • Perisakan dengan garam dan gula.  
  • Hidangkan panas-panas.  Kalau nak lagi best, lengkapkan dengan Mushroom Soup.
3 comments

Pai Daging



Pie is one of my favorite dish.  Tapi tak pernah buat sendiri sebab bila study resipinya macam komplikated la.  One day, recently, hubby asked about pie.  So, cari resipi kat allrecipes.com for the pastry.  Dapat resipi ni, Never Fail Pastry.  Decided to try.  Inti - try an error laa.  Alhamdulilah, it turned out well.  So far baru 2 kali buat....

Untuk Pastri

2 1/2 cawan tepung
1 cawan butter
1/4 sudu kecil garam
1 biji  telur
1/4 cawan air sejuk
1 sudu teh cuka

  • Campurkan tepung, baking powder, gula, garam.  Gaulkan dengan butter.
  • Masukkan air, merah telur dan cuka.  Gaul sebati.
  • Bungkus dengan plastik dan sejukkan selama 1/2 jam.
  • Kemudian, canai dan letakkan intinya.
Inti:
1/2 kilo daging- dicincang dan diperap dengan gula, garam dan lada hitam.
1 batang karot
350 gram cendawan butang
3 biji kentang
Sedikit daun bawang dan daun sup - dihiris halus
1 paket serbuk sup cendawan segera
4 sudu besar sos lada hitam
2 sudu teh mixed herbs
1 helai bayleaf
1 labu bawang besar - didadu
6 ulas bawang putih -didadu
6 biji telur - direbus dan di potong empat
  • Panaskan minyak zaitun.  Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga layu.
  • Masukkan daging bersama bayleaf dan mixed herbs.  Masak sehingga empuk.
  • Masukkan kentang sehingga empuk.
  • Masukkan pula karot dan cendawan yang dipotong kiub.
  • Seterusnya, masukkan sos lada hitam dan serbuk sup cendawan segera yang telah dibancuh (tujuan ni nak pekatkan kuah, kalau tak ada, gunakan tepung jagung).
  • Perisakan dengan garam dan gula.
  • Gaulkan dengan daun bawang dan daun sup.
Dalam pie dish, lapiskan dengan pie crust pastry.  Masukkan inti.  Susun telur di atas inti.  Tutup dengan pie crust pastry.  Bakar pada suhu 175 darjah Celcius, selama 30-45 minit.
Saturday, January 15, 2011 0 comments

Sambal Udang Kering

Mak dapat resipi ni daripada Auntie Jamilah, kawan mak dari Myanmar.  Dulu mak selalu buat tapi guna udang geragau.  Sedap makan dengan nasi panas-panas. Cuma dulu, bila mak nak masak dish ni, susah hati sangat sebab nak kena tunggu masukkan air asam jawa satu sudu demi satu sudu sehingga habis.....lambat.  Standard la masa kecik dulu, mana suka masak.  Sorry ya mak...tapi nasib baik mak paksa duduk dapur dulu.  Kalau tak macamana la nak masak untuk hubby n kiddos sekarang nih.  Kena ajak Sara masuk dapur jugak nanti..

Sambal Udang Kering

1/2 kilo udang kering (atau udang geragau)
20 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
20 biji cili kering
5 biji cili merah
Sedikit belacan
2 sudubesar asam jawa - jadikan 1/2 cawan air asam jawa. Masukkan 2 sudu besar gula.

  • Kukus udang selama 20 minit.  Tumbuk halus.
  • Panaskan 3/4 cawan minyak. Tumsikan cili yang digiling sehingga garing.
  • Masukkan udang.  Kacau.
  • Masak selama 5 minit.  Masukkan air asam jawa satu sudu besar sekali.  Masak sehingga kering dan masukkan lagi sedikit-sedikit air asam jawa. Ulang sehingga habis air asam jawa.
  • Masak dengan api perlahan sehingga kering.
1 comments

Sotong Kering Goreng Bercili

Ini masakan kegemaran sekeluarga, me and my siblings.  Dulu, arwah ayah, kawan-kawan ayah, kawan-kawan mak semua pun suka.  Tapi tu lah...bila masak sendiri tak jadi macam mak masak walaupun dah ambik latihan praktikal dengan mak.

Sotong Kering Goreng Bercili

1/2 kilo sotong kering - dipotong halus dan perap dengan:
-garam kunyit
-sos tiram
-kicap pekat dan cair
-lada
-gula
-air asam jawa

300gm bawang besar - dimayang
20 biji ciki kering - potong kecil dan digoreng
Kacang tanah - digoreng

Suun - direndam
3-4 ulas bawang putih - didadu

  • Tumis bawang putih.  Masukkan bawang besar sampai layu.
  • Masukkan sotong dan tutup sotong dengan bawang tadi.
  • Masak sampai sotong empuk - 10-15 minit.
  • Masukkan suun.  Kacau rata.
  • Sesuaikan rasa.
  • Semasa menghidang, gaul dengan kacang dan cili kering.
0 comments

Mushroom Sauce

Untuk makan dengan barbecued lamb.

350gram button mushroom
1/2 botol sos lada hitam
12 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
3 sudu besar butter

  • Panaskan butter.  Tumiskan bawang putih yang didadu.
  • Masukkan bawang besar (potong bulat-bulat).
  • Masukkan cendawan.  Masak sampai cendawan layu.
  • Masukkan sos lada hitam.  Masukkan sedikit air.
  • Kalau kurang pekat, masukkan 1 sudu teh tepung jagung.
  • Perisakan dengan garam dan gula.
0 comments

Lamb BBQ Marinade

Hubby and kiddos love this...belajar dari Kak Yang (husband's aunt).

2 kilo lamb shoulder
1/2 botol 1.5 liter Coca-Cola
1 botol sos lada hitam
1 tin kecil marmalade
5 sudu besar madu

Gaulkan semua bahan dulu.  Then masukkan lamb.  Perap semalaman.
0 comments

Udang Butter

Masakan ni makan kat Umbai, Melaka.  It is not the kind of udang butter yang dihidangkan kat Chinese Restaurant tuh. Hubby loves this dish.

1 kilo udang - bersihkan, gaul dengan garam dan gula
5 sudu besar butter

1 batang carrot - potong ikut suka
350gm cendawan butang
200gm bunga kobis - dihiris halus
Capsicum - campur merah, hijau dan kuning (the more the merrier)
5 biji telur
5 sudu besar oat
5 biji cili padi
2 tangkai daun kari -dihiris halus


  • Panaskan minyak.  Goreng udang sampai golden brown. Ketepikan.
  • Panaskan butter.  Tumiskan dengan daun kari dan cili padi.  Masukkan semua sayur-sayuran tu.  Bila dah layu, tuangkan telur.
  • Bila telur separuh masak, masukkan udang dan oats.
  • Kacau sebentar.  Angkat.
  • Hidangkan panas-panas.
1 comments

Sotong Sumbat

Wooo...this is really my favorite dish.  Cuma nak menyediakannya melibatkan kerja yang banyak.  Over the weekend boleh la masak, balik kerja kalau nak masak, tak sempat kot.

Sotong Sumbat

Intinya:
1-2 kilo sotong yang agak besar.  Bersihkan.

Hiris halus:
2 tangkai daun bawang
2 labu bawang besar
2 biji cili muda dan cili merah

Pukul 4 biji telur.  Campurkan dengan bahan di atas.

 isi ayam/isi udang yang dicincang.

  • Tumis sedikit bawang putih, masukkan isi ayam/udang tadi.  Perasakan dengan garam,gula dan lada.
  • Kemudian masukkan telur tadi.  Masak seperti scramble egg.
  • Isikan ke dalam sotong 3/4 penuh.  Sematkan kat janggut sotong dengan lidi.
Kuahnya:
  • Pijarkan minyak.  Tumis bahan-bahan berikut yang digiling halus: halia, 1/2 sudu teh lada hitam, 5 biji cili kering, 1 sudu teh jintan manis, 5 ulas bawang merah.
  • Masukkan santan dan atur sotong ke dalam periuk.
  • Masak sampai kuah pekat.
  • Bila mendidih, kelarkan sotong supaya kuah dapat meresap masuk ke dalam intinya.
0 comments

Cucur Jagung Surabaya

Ni masakan Indonesia.  Pembantu rumah yang dulu, Mia yang perkenalkan makanan ni.  Sedap.

Cucur Jagung Surabaya

4 batang jagung, sagat halus dan tumbuk; dan gaul dengan bahan berikut yang ditumbuk kasar:
2 ulas bawang putih
1 cili merah
3 ulas bawang merah
3 biji cili padi
2 ketul cekur
1" belacan
1 sudu kecil ketumbar biji
2 helai daun limau purut
1 biji telur
garam dan gula secukup rasa

Bancuh macam nak buat cucur udang.

Sebelum goreng, tambahkan dengan daun bawang dan daun sup yang dimayang halus.

Gaul rata dan goreng garing.
0 comments

Udang Goreng Daun Kari

Ni pun resipi dari mak.  Yummy.

Gaul udang dengan halia dan bawang besar yang digiling halus, rempah kari daging, telur, gula dan garam serta daun kari yang dirincik halus.

Goreng "deep fry".  Ketepikan.

Menggunakan minyak goreng udang, tumis bawang besar (dipotong subang) dan hirisan cili merah dan hijau.  Tuangkan ke atas udang.
0 comments

Cucur Udang Teluk Molek

Ramai orang yang suka makan cucur udang yang mak buat.  Mak belajar dari kak ipar mak, Mak Cik Yam.  Mak kata, nak sedap cucur udang ni mesti ada kucai and taugeh.  Apa-apapun, masak ni air tangan main peranan.  Selalu jugak buat sendiri tapi tak pernah jadi sedap macam mak buat........

Cucur Udang Teluk Molek

1/2 kilo tepung gandum
1/2 kilo udang - kalau lagi banyak lagi sedap.  Jenis udang yang nak guna ikut suka, hubby suka udang besar.  I prefer udang sayur kulit putih yang sederhana tu. Selalunya, I will just mix the two.   Fair and square.
1 labu bawang besar - didadu
1 biji cili merah-didadu
1 biji cili hijau-didadu
1 tangkai daun bawang -dihiris halus
50 sen taugeh
4-5 tangkai kucai - dihiris kasar-kasar
Garam, gula dan lada hitam

  • Gaul udang dengan gula, garam dan lada.
  • Masukkan bawang-bawang dan cili. Separuh dari taugeh diramas dan dimasukkan sekali.
  • Masukkan tepung gandum.  Gaul rata.
  • Akhir sekali masukkan kucai dan separuh daripada taugeh.  Gaul rata.
  • Goreng terendam sampai kekuningan.
1 comments

Kek Sarawak Batik

Resipi ni sebenarnya ada di mana-mana.  Macam-macam style orang buat.  But nak cari resipi yang jadi sedap rasanya, cantik teksturnya yang susah.  Dapat resipi ni daripada Mak Su, adik mak.  Yang selalu buat kek ni di rumah Mak Su adalah Amjad, anak lelaki sulong Mak Su yang sekarang belajar kat UMT.  Kuah kacang dia pun sedap....belum dapat resipi lagi.

KEK SARAWAK BATIK

1 kilo biskut Marie
3 biji telur
1 bar butter
2 cawan milo
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat (kalau nak manis, boleh guna 1 tin)

  • Satukan butter, telur (pukul dulu), milo, susu pekat dan susu cair.  Masak atas api sehingga pekat.
  • Lepas tu, masukkan biskut Marie dalam adunan.
  • Gaul rata dan masukkan dalam acuan/bekas yang sesuai.  Tekan betul-betul sehingga padat.
  • Sejukkan dalam fridge at least 4 jam.
  • Kalau nak lagi sedap, lepas tu, parutkan coklat kat atasnya.
  • Ringkas dan mudah kan....
0 comments

Dal Telur

Ni masakan orang Penang.  Masa sebelum kahwin, mak pernah masak tapi no takers.  Me and my siblings tak berapa suka.  Tapi lepas kahwin sebab hubby likes this dish, kena la belajar masak jugak.  But then it is ok since budak-budak pun suka.  Nak lagi sedap, lengkapkan dish ni dengan ayam goreng rempah, sambal belacan dan ulam-ulam yang digemari....

PARPU TELUR

6 biji telur
1 genggam kacang dal - rendam dulu dalam 2-3 jam
2 sudu besar rempah kari daging
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
sedikit halia
2-3 tangkai daun kari
2-3 biji cili kering
100gram santan
2-3 biji cili padi
sedikit udang kering/udang segar

  • Tumbuk halus/Blend 4 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih.  Gaulkan dengan rempah kari daging.  Campur dengan udang dan cili api. 
  • Masak bahan-bahan sehingga rempah betul-betul masak.
  • Masukkan kacang dal dan masak sampai empuk.
  • Masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.
  • Then, masukkan telur satu persatu.  Biarkan sampai telur masak.
  • Dalam kuali yang berasingan, panaskan minyak.  Tumis darat - 3 ulas bawang merah, halia, 2 ulas bawang putih, daun kari -err..bawang2 tu dimayang. Bairkan bawang betul-betul garing.
  • Lepas tu masukkan tumisan darat ke dalam periuk telur tadi  Masukkan jugak cili kering yang dipotong 2 atau 3.  Kacau sebati dan perisakan dengan garam secukup rasa.  Renih seketika.
  • Hidangkan panas-panas.
0 comments

Masak Lemak Ketam Nenas

Ini favorite anak-anak.  Mungkin sebab main itemnya, "ketam".  Belajar dengan Kak Lily, my hubby's cousin. 

Bahan-bahannya:

2 kilo ketam
1 biji nenas
2 labu bawang besar
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
4-5 sudu besar rempah masak lemak (atau guna aja rempah kari ADABI utk ketam)
180gram santan
Bahan tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga dan daun kari.
  • Panaskan minyak.  Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.  Kisar bawang besar, bawang merah, bawang putih dan separuh daripada nenas.  Tumiskan.
  • Kemudian, masukkan rempah dan biar sehingga rempah garing.
  • Then masukkan santan. Kalau suka kuah, tambah sedikit air. 
  • Bila dan mendidih, masukkan ketam dan biarkan sehingga ketam masak.
  • Lepas tu masukkan nenas yang selebihnya.
  • Perasakan dengan garam, gula dan lada hitam.
0 comments

Fruit Salad

Dah lama sangat tak update blog ni.  Nak kata tak ada masa pun tak jugak, tapi lebih kepada persoalan penyusunan keutamaan mungkin.  Apapun, azam untuk cuba update blog ni sekurang-kurangnya seminggu sekali, insya Allah. 

Starting with Fruit Salad, belajar dari Kak Roslina.  Dia dan suami sebulan sekali hoskan majlis usrah.  Kak Roslina memang pandai masak.  Macam-macam yang dihidangkan untuk tetamu dan ada aja kelainan pada hidangan setiap usrah.  This month's usrah, dia hidangkan fruit salad.  Sangat mudah. Yang penting when it is salad, buah-buahnya kena fresh.

FRUIT SALAD

Buah-buahan kegemaran keluarga anda, misalnya:
seedless red grape
seedless green grape
green pears - potong kiub
Fuji apples - potong kiub
strawberry - potong 4

Yang wajib ada:
Gajus - dibakar
Badam
Kismis

Sos:
Gaulkan mayonis dan susu pekat dalam nisbah 2 mayonis: 1 susu pekat.

Gaulkan sebati.  Hidangkan.
 
;