Saturday, April 23, 2011

Mint Sauce

Saya tak minat mint sauce.  Tapi satu hari, saya hadiri kenduri kat rumah adik saya.  Antara menunya, kambing panggang.  Mint sauce yang dihidangkan sedap la pulak.  Bila interview penjualnya, dia kata, mint sauce yang dia buat campur epal.  Mak pun balik dan jalankan edisi siasat...tak tau kat mana mak jumpa, yang pasti mesti daripada sumber orang putih sebab mak catitkan dalam bahasa orang putih jugak...bahasa Inggeris mak jauh lebih baik dari bahasa Inggeris saya.  Tapi ni resipinya....

4 sudu besar gula dan 4 sudu besar air.  Masak dalam kuali dengan api perlahan sehingga gula larut.  (Hihihi...bahasa asal yang mak tulis: Stir over low heat in a pan until dissolved..)

Biarkan sehingga mendidih, kecilkan lagi api.  Renihkan selama 3 minit,  without stirring.

Masukkan:
  • 4 sudu besar cuka atau jus daripada sebiji lemon dan 1 sudu besar cuka
  • 2 biji epal hijau - dikisar halus
  • 1 gugus daun pudina - dikisar halus
  • 1 sudu kecil garam - dikisar halus
Kacau sebati.  Tutupkan dan sejukkan selama 10 minit sebelum dihidangkan.

Hidangkan dengan ayam atau daging panggang.

0 comments:

Post a Comment

 
;