Saturday, April 23, 2011

Ayam Cili Padi

Resipi ni mak belajar dari Tok Tam Nah, salah seorang tukang masak handalan dalam family.  Selalu jadi consultant chef sessi kenduri kahwin, kenduri arwah dan apa saja majlis makan-makan kat kampung.

1 ekor ayam - dipotong kecil.

Dikisar halus dan ditumis sehingga pecah minyak bahan-bahan berikut:
  • 15-20 tangkai cili padi hijau
  • 5 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 15 batang serai
  • 1 inci kunyit hidup
  • 3-5 biji belimbing buluh (optional)
Kemudian, masukkan gula dan garam lebih kurang 1 sudu kecil.  Kacau rata.
Kemudian, masukkan ayam dengan 2-3 asam keping, jika perlu (kalau tak masukkan belimbing buluh).
Renehkan sehingga kuah pekat.
Perisakan dengan garam dan gula secukupnya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...