Saturday, April 23, 2011

Egg Fu Yong

Egg Fu Yong ni lauk kegemaran saya.  Resipi ni mak dapat daripada TV2, tak pasti rancangan apa.  Eh..silap, rancangan Eat Your Heart Out.

5 biji telur - dipukul
1/2 sudu kecil garam
2 susu besar udang kering - direndam air panas dan ditumbuk kasar
2 biji sengkuang cina - dirincik halus
sedikit hirisan daun bawang
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil gula
2 sudu besar carrot yang dirincik halus, memanjang
1 labu bawang besar didadu
2 sudu besar isi ketam

  • Panaskan 5 sudu besar minyak (rule of thumb: 1 sudu besar minyak untuk 1 biji telur).
  • Campurkan semua bahan dengan adunan telur.
  • Tuangkan adunan telur dan kacau perlahan-lahan sehingga kering.  Angkat dan hidangkan panas-panas.

0 comments:

Post a Comment

 
;