Wednesday, December 23, 2009

Mee Kari Mak Ani





1 kilo mee/speghetti/keutiau
1 ekor sotong kembang
5 biji telur (direbus)
1/2 kilo udang
2 paket fishball/fishcakes
5 keping tahu
Taugeh 1/2 kilo
asam limau
bawang goreng

semua bahan di atas dicelur@digoreng dan dipotong kecil.
Hidang bersama kuah.

A. Kuah Lemak
1 ekor ayam - potong kecil, gaul dengan sedikit gula dan lada serbuk
4 sudu besar rempah kari daging
4cm lengkuas
7 batang serai
150gm bawang merah
3 sudu besar udang kering
2 cawan pati santan
1 bawang besar - didadu

  • Lengkuas, serai, bwg merah dan udang kering dikisar halus, digaul dengan rempah kari.
  • Tumis bwg besar sehingga layu.
  • Masukkan campuran rempah sehingga garing dan wangi.
  • Masukkan ayam dan kacau rata.
  • Bila ayam empuk, masukkan santan. Biar sehingga mendidih.
  • Perisakan dengan garam dan gula. Masak sehingga kuahnya pekat.
B. Kuah Cair
2 sudu besar serbuk ketumbar
3 sudu besar cili mesin
150gm bawang merah-dikisar halus
5 batang serai - dititik
secukupnya santan cair
1 biji bawang besar

  • Bawang besar ditumis sehingga layu.
  • Masukkan cili mesin, bawang merah kisar, ketumbar sehingga garing.
  • Masukkan serai dan santan cair.
  • Perisakan dengan garam dan gula.
  • Biarkan sehingga mendidih.
Sambal Cili Tumis

Kisar dan tumis sehingga garing:
3 sudu besar cili giling kisar
2 sudu besar cili serbuk
5 ulas bawang putih
3 sudu besar udang kering

Tambahkan air asam jawa, garam dan gula.

Masak sehingga pekat.

Note:
Resipi ni mak dapat daripada Mrs Chan, rakan sekerjanya. My favorite dish.

0 comments:

Post a Comment

 
;