Wednesday, December 23, 2009

Ayam Cabai Hidup

1 ekor ayam

Dikisar halus:
5 batang serai
2 inci halia
3 ulas bawang putih
20 ulas bawang merah
10 biji cili hidup
1 inci kunyit hidup
2 labu bawang besar
3 biji tomato masak

3-4 cawan santan
2 camca cili sos
2 camca tomato sos
garam dan gula secukup rasa

  • Tumis bahan kisar sehingga garing.
  • Masukkan ayam sehingga empuk.
  • Masukkan santan, sos cili dan sos tomato. Tambahkan garam dan gula.
  • Masak sehingga kuah pekat.
  • Nak lagi sedap, masukkan cili hijau ke dalam kuah.
Note:
Ini sebenarnya kuah Daging Gulung...tapi nak buat daging gulung kerja renyah la..kena buat telur dadar nipis, ketuk daging, gulung daging dalam telur. Mak selalu gak buat dulu...Disebabkan kuahnya sedap, mak cuba masak jugak dengan ayam. Sedap jugak...dan tak serenyah masak daging gulung.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...