1 ekor ayam - digoreng separuh masak
Tumis:
Kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkeh
1 inci halia - didadu
4 ulas bawang putih - didadu
6 ulas bawang merah - dimayang
1 biji bawang besar - didadu
3 batang serai - dititik
2 helai daun pandan
1 tangkai batang daun sup
Bila wangi, masukkan 2 biji tomato yang didadu, kacau sehingga hancur.
Masukkan 4 sudu besar cili kering giling, 1 sudu teh serbuk jintan manis, 1 sudu kecil serbuk ketumbar dan 2 sudu besar madu.
Masukkan ayam, kacau rata dan renihkan sehingga pekat kuahnya.
Masukkan 2 biji bawang besar (disubang) dan 2 biji tomato (disubang), Masak sehingga layu.
Taburkan sedikit bwg goreng dan daun bwg daun sup semasa menghidang.
Note:
Ayam Merah kegemaran famili.
Kita lebih pentingkan diri seorang budak merokok
9 years ago
0 comments:
Post a Comment