Wednesday, December 23, 2009

Sambal Siam

Buat sambal belacan dengan:
9 biji cili hidup
40 biji cili padi
2 inci belacan
sedikit garam

200 gram ikan bilis halus - rendam dan toskan

Kisar halus:
6 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
3 labu bawang besar
5 biji tomato masak

7 biji limau kasturi - ambil airnya
Gula secukup rasa

  • Panaskan minyak dan goreng ikan bilis sehingga layu.
  • Masukkan sambal belacan. Masukkan bawang dan tomato kisar. Kacau sehingga pecah minyak.
  • Tabur gula. Biarkan sebentar. Kacau.
  • Rasa garamnya. Tutup api. Tuangkan air limau dan kacau sebati.
Note:
Sambal Siam ni sedap dimakan dengan nasi atau bihun goreng. Mak juga gunakan untuk buat Nasi Goreng Seafood Sambal Siam - gunakan Sambal Siam ini dan serai.

0 comments:

Post a Comment

 
;