Monday, December 21, 2009

Daging Masak Landak

1 kg daging

Dikisar halus:
secukupnya cili kering
5 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia

3 batang serai (dititik)
1 keping asam gelugor
100gm santan pekat

  • Tumis bahan kisar. Masukkan serai. Kacau dan renihkan sehinga pecah minyak. Masukkan asam gelugor.
  • Masukkan daging dan kacau sebati. Renih atas api perlahan sehingga daging masak.
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  • Masukkan 100gm santan pekat.
  • Reneh lagi dan kacau selalu sehingga kering dan kuah pekat.
Note:
Resepi ni mak dapat daripada Auntie Fishah. Dia orang suka bertukar-tukar resepi yang dah dicuba (tested recipes).

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...