Bahan A:
20 biji cili kering
15 ulas bawang merah
1 labu bawang putih
2 bawang besar
1 inci belacan
6 sudu besar gula merah
2 genggam udang kepal
air asam jawa - secukup rasa
garam dan gula secukup rasa
Kacang tanah - goreng dan tumbuk
sedikit bijan goreng
Kisar bahan A sehingga halus.
Jerang ke atas api sehingga mendidih. Masukkan gula dan garam.
Masukkan kacang dan bijan. Kacau rata.
Sejukkan dan simpan.
Gunakan untuk menggoreng bihun, kuetiau atau pasta. (1 bungkus bihun - 5 sudu besar).
Note:
Kuah ni biasanya digunakan oleh Pak Teh untuk menggoreng keutiau. Kuetiau goreng Pak Teh digemari semua - selalu waktu kenduri atau family gathering, Pak Teh akan diarahkan untuk menyediakan sajian ini. Kadang-kadang Mak suruh Pak Teh buatkan kuah untuk dia. Selalu jugak Mak buatkan kuah ini banyak-banyak, bekukan dan bagi kita orang bawak balik KL. Jadi, balik kerja senangla nak goreng bihun atau pasta....
Kita lebih pentingkan diri seorang budak merokok
9 years ago
0 comments:
Post a Comment