Monday, December 21, 2009

Rendang Pedas Daging Tok

1 kilo daging - potong 2 inci lebar dan 1/2 inci tebal

Dikisar halus:
1 genggam cili kering (goreng dengan minyak dulu)
7 ulas bawang besar
2 ini halia
5 ulas bawang putih

1/2 cawan cuka
Gula dan garam secukup rasa

  • Tumis 7 ulas bawang merah, 4 ulas bawang putih dan 1 inci halia sehingga garing dan wangi.
  • Masukkan bahan kisar. Biar garing dan wangi.
  • Masukkan daging, cuka dan sedikit air.
  • Masak sehingga daging empuk.
  • Tabur gula, tutup periuk sekejap (2-3 minit)
  • Bila gula telah hancur, kacau sebati.
  • Perisakan dengan garam. Renih sehingga kuah pekat.

Note:
Ini sebenarnya masakan arwah tok yang diminati bukan setakat anak cucunya tapi juga anak-anak saudaranya. Cuma, resepi ni walaupun nampak macam senang tapi makan masa sikit nak masak. The dish - kalau nak jadi macam tok buat, hehehe kena renih dengan api sederhana sampai warna cilinya bertukar jadi merah kehitaman. Kalau tak, rasanya pun out....
Hari ni, dalam family, masakan ni dikenali dengan nama Daging Tok Teh sebab Tok Teh (adik arwah tok) yang kalau masak masakan ni, menghasilkan rasa yang paling mirip dengan masakan arwah tok.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...