Sunday, December 20, 2009

Rendang Ayam Auntie Ida

2 ekor ayam - potong 12

Bahan A: Dimayang/Dihiris halus
20 batang serai
40 biji cili kering
4 inci halia
450 gm bawang merah

Bahan B:
7 keping asam gelugor
3 sudu kecil garam (atau secukup rasa)
4 sudu kecil gula (atau secukup rasa)

5 - 6 cawan santan

Beberapa helai daun limau purut dan daun kunyit

  • Rebus bahan A bersama santan sehingga layu.
  • Masukkan ayam dan bahan B, kacau dan didihkan sehingga ayam empuk.
  • Reneh lagi sehingga kuah pekat.
  • Masukkan limau purut dan daun kunyit, kacau sebati.
Note:
Resepi ni daripada kawan mak, Auntie Ida Sulaiman. Sejak dapat resepi, hampir setiap tahun di hari raya, my mom akan masak rendang ni. Dalam keluarga, rendang ini dikenali sebagai Ayam Masak Sikit sebab pernah satu tahun tu, rendang ni habis awal pagi raya. Bila kami tanya, mak kata kali ni mak masak sikit aja, sebab ada rendang minang itik dan rendang pedas daging. Sejak hari tu, kami panggil masakan ni Ayam Masak Sikit.

0 comments:

Post a Comment

 
;