Monday, December 21, 2009

Rendang Minang Mak


2 kilo daging - potong nipis
Rebus bersama 1 ketul gula melaka

Kisar halus:
60 biji cili padi
2 inci kunyit hidup
8 batang serai
40 ulas bawang merah
6 biji bawang besar
12 ulas bawang putih
4 inci halia
4 inci lengkuas
4 daun limau purut
2 helai daunkunyit
10 biji buah keras

Rebus dan mesin halus:
20 cili kering
10 biji kurma
segenggam kismis hitam

Bila gula melaka hancur, masukkan semua bahan kisar ke dalam daging.

Masukkan 10 keping asam gelugor dan garam secukup rasa.

Bila mendidih, tambahkan 1 cawan santan dan 2 senduk kerisik.

Kacau sehingga kering. Tambah hirisan daun kunyit dan daun limau purut.

Note:
Kami mula-mula makan Rendang Minang sewaktu my wedding. Salah satu hidangan yang disajikan oleh the caterer. Lepas tu, mak cari few recipes rendang minang. Then, as usual she combined and improvised the recipe. Rendang Minang mak ni dah jadi favorites among us, friends and relatives. Well....takat ni tak pernah lagi try sendiri...kalau nak makan hihihi...mintak mak masakkan aja.
Nak lagi sedap, gunakan perut, paru dan jantung. Boleh makan dengan nasi atau ketupat atau lemang atau roti...tapi ratah pun sodap...

2 comments:

Umi Cahyaning Tyas said...

Crackers Pizza Panggang terima kasih

AmandaCarl said...

QQTAIPAN .ORG | QQTAIPAN .NET | TAIPANQQ .VEGAS
-KARTU BOLEH BANDING, SERVICE JANGAN TANDING !-
Jangan Menunda Kemenangan Bermain Anda ! Segera Daftarkan User ID nya & Mainkan Kartu Bagusnya.
Dengan minimal Deposit hanya Rp 20.000,-
1 user ID sudah bisa bermain 7 Permainan.
• BandarQ
• AduQ
• Capsa
• Domino99
• Poker
• Bandarpoker.
• Sakong
Kami juga akan memudahkan anda untuk pembuatan ID dengan registrasi secara gratis.
Untuk proses DEPO & WITHDRAW langsung ditangani oleh
customer service kami yang profesional dan ramah.
NO SYSTEM ROBOT!!! 100 % PLAYER Vs PLAYER
Anda Juga Dapat Memainkannya Via Android / IPhone / IPad
Untuk info lebih jelas silahkan hubungi CS kami-Online 24jam !!
• WA: +62 813 8217 0873
• BB : D60E4A61
• BB : 2B3D83BE

Post a Comment

 
;