Monday, December 21, 2009

Rendang Minang Mak


2 kilo daging - potong nipis
Rebus bersama 1 ketul gula melaka

Kisar halus:
60 biji cili padi
2 inci kunyit hidup
8 batang serai
40 ulas bawang merah
6 biji bawang besar
12 ulas bawang putih
4 inci halia
4 inci lengkuas
4 daun limau purut
2 helai daunkunyit
10 biji buah keras

Rebus dan mesin halus:
20 cili kering
10 biji kurma
segenggam kismis hitam

Bila gula melaka hancur, masukkan semua bahan kisar ke dalam daging.

Masukkan 10 keping asam gelugor dan garam secukup rasa.

Bila mendidih, tambahkan 1 cawan santan dan 2 senduk kerisik.

Kacau sehingga kering. Tambah hirisan daun kunyit dan daun limau purut.

Note:
Kami mula-mula makan Rendang Minang sewaktu my wedding. Salah satu hidangan yang disajikan oleh the caterer. Lepas tu, mak cari few recipes rendang minang. Then, as usual she combined and improvised the recipe. Rendang Minang mak ni dah jadi favorites among us, friends and relatives. Well....takat ni tak pernah lagi try sendiri...kalau nak makan hihihi...mintak mak masakkan aja.
Nak lagi sedap, gunakan perut, paru dan jantung. Boleh makan dengan nasi atau ketupat atau lemang atau roti...tapi ratah pun sodap...

1 comments:

Post a Comment

 
;