Tuesday, December 22, 2009

Nasi Ayam

1 ekor ayam - direbus dengan halia, bawang besar dan bawang putih.

Untuk Nasi:
5 cawan nasi
3 sudu besar butter

Dikisar halus:
1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia

Panaskan butter. Tumis bahan-bahan kisar sehingga wangi dan garing.
Masukkan air rebusan ayam (5 cawan).
Masukkan satu kiub pati ayam.
Perisakan dengan garam dan lada.
Masukkan beras. Kacau rata.
Tutup periuk sehingga nasi masak.

Ayam:
Ayam yang direbus dipotong 12 dan diperap dengan:
7 ulas bawang merah, dikisar
4 ulas bawang putih, dikisar
2 cm halia, dikisar
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
5 sudu besar kicap pekat
Garam dan gula secukup rasa

Goreng ayam sehingga garing.

Rempah perapan ayam campurkan dengan sedikit air rebusan ayam, renehkan atas api sederhana untuk membuat kicap nasi ayam.

Sos Cili

5 biji cili mera, dikisar halus
10 ulas bawang putih, dikisar halus
4 biji limau kasturi, diambil jusnya
gula dan garam sedikit rasa

satukan semua bahan. Masak sehingga mendidih.

Note:
Resepi Nasi Ayam ni daripada Hanira, kawan kat office. Thanks Nira for the recipe.

0 comments:

Post a Comment

 
;