Wednesday, December 23, 2009

Mee Bandung Ngah Tam


1 paket mee - basuh dan toskan

Tumis 3 ulas bawang putih cincang
Masukkan 3 sudu besar cili kering mesin sehingga garing.
Masukkan 2 biji telur yang dipukul sehingga hancur.
Masukkan 4-5 cawan stok daging. (Daging yang direbus dihiris nipis).
Masukkan 3 sudu besar cili sos, garam dan gula secukup rasa.

Masukkan 250gm daging yang dihiris tadi, 3 ekor sotong, 2 tangkai batang sawi, 15 ekor udang, 10 fishball dan 2 keping fishcake. Biarkan sehingga mendidih.
Bila mendidih, masukkan 3 keping tahu (dipotong kecil), 2-3 biji tomato dipotong, kobis, daun sawi dan 1 batang carrot (dipotong bulat).

Angkat dan hidang dengan mee tadi.

Note:
Resepi ini daripada Ngah Tam, sepupu mak dari kampung Alor Siam. Mee Bandung masakan Ngah Tam sedap. Ngah Tam biasanya sajikan Mee ni tiap kali hari raya. Pernah try...tapi tak jadi sesedap masakan Ngah Tam...well masak ni air tangan counts. Memang kena balik Alor Siam baru boleh dapat Mee Bandung kegemaran sekampung ni!!

0 comments:

Post a Comment

 
;