Wednesday, December 23, 2009

Ayam Cili Kering Ala India

1 kg isi ayam atau kepak ayam.
Perap dengan:
1 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar sos tiram
1 sudu teh garamkunyit

Tumis:
1 camca teh serbuk lada hitam
3 ulas bawang putih - dicincang
1 inci halia - diracik
5 ulas bawang merah - dimayang halus
1 camca teh jintan manis biji
2 inci kulit kayu manis
3 bunga lawang
5 bunga cengkih

Kacau sehingga wangi dan masukkan:
100gm gajus
15 biji cili kering - gunting 1cm panjang
ayam yang diperap tadi.

Kacau sehingga ayam empuk.

Masukkan:
2 camca besar kicap pekat
Kicap cair
Gula secukup rasa
10 tangkai daun kari
3-4 labu bawang besar - disubang.

Kacau sebentar sehingga layu. Serve hot.

Note:
Kami panggil masakan ni Ayam Masak India sebab mak dapat resepi ni daripada satu rancangan masak tamil (yg ada subtitle la). Tapi resepi ni simple dan sedap.

0 comments:

Post a Comment

 
;