Monday, December 21, 2009

Ayam Bumbu Bali

1.5 ekor ayam - lumurkan garam dan goreng setengah masak.

Dikisar dan tumis sehingga wangi:
12 biji cili merah (dibuang biji)
15 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
3 biji bawang besar
1 inci halia
8 - 10 biji buah keras
1 sudu kecil lada putih
2 helai daun limau purut

Apabila rempah garing dan wangi, masukkan ayam yang digoreng tadi.
Kacau sebati dan terus masak sehingga ayam empuk.
Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.

Rebus 5 biji telur, goreng sehingga kekuningan. Masukkan dalam ayam, kacau sebati.

Note:
Resepi ini merupakan masakan tradisi Jawa (Surabaya). Belajar masakan ni daripada pembantu rumah, Mia. Emak dan sepupu dah pernah cuba tapi saya tak pernah masak sendiri masakan ni. Kalau nak makan, Mia yang akan masak.

1 comments:

Zaara Sophea Hayat said...

wow...sedap2..huhuhu,resipi ni lain sikit dari yang bibik saya pernah ajar ayam masak bumbu rojak tapi tak ada masukkan telur...

Post a Comment

 
;