500gm spaghetti - dicelur.
Panaskan 3 sudu besar minyak zaitun dan tumis:
4 ulas bawang putih (dicincang)
10 biji cili padi (dicincang)
1 biji bawang besar (didadu)
2-3 helai daun bay
3 biji cili merah (didadu)
3 biji cili hijau (didadu)
2-3 biji tomato masak (didadu)
Setelah layu, masukkan:
7 ketul chicken wings yang telah diperap dengan:
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos abalone
Bila ayam masak, masukkan:
1 sudu kecil mixed herbs
1 sudu kecil mixed spice
1/2 sudu kecil parsley flakes
2 sudu besar tomato paste
2 sudu besar chicken granules
2 cawan air rebusan tulang
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
garam dan gula secukup rasa
Kacau rata sehingga mendidih.
Setelah mendidih, masukkan:
20 biji chicken ball (belah 2)
3 keping fishcake (potong kecil)
secukupnya: cendawan tiram, carrot, capsicum, cauliflower
Bila sayur layu, masukkan:
200gm udang
3 ekor sotong
Kacau sebati.
Akhir sekali, masukkan sedikit larutan tepung jagung untuk pekatkan kuah (dalam 2 sudu besar). Kacau sebentar.
Hidangkan bersama spaghetti.
Note:
Asalnya, mak tengok rancangan masak Chef Wan (tahun 1997). Then, mak terus try and we loved it! So, mak modified sikit-sikit this recipe and ever since, hidangan ni dah jadi kegemaran sekeluarga. Hehehe...Pani hampir setiap kali balik, mintak mak masakkan this spaghetti. My sister in law pun dah pandai masak spaghetti versi mak ni.
0 comments:
Post a Comment