300gm hati - diramas dengan tepung, rendam dgn air mendidih sampai sejuk. Bersihkan dan potong kecil-kecil.
300 gram udang - dibuang kulit
150gram cili merah
150gram cili hijau
2 inci lengkuas - dititik
2 inci belacan
300gm bawang merah - dimayang
5 ulas bawang putih - dimayang
Asam jawa - sebesar guli diambil airnya
2 mangkuk santan pekat
sedikit tahu kering - patahkan dan rendam sehingga lembut
- Goreng bahan 1 -8 satu persatu. Mulakan dengan bawang dahulu dan asingkan bawang daripada bahan lain.
- Belacan dibancuh bersama sedikit air dan goreng bersama cili.
- Satukan semua bahan (kecuali bawang) bersama lengkuas, santan dan air asam jawa dan masak sehingga pecah minyak.
- Tabur bawang goreng.
Resepi ni biasanya mak masak sama ada untuk wedding ataupun semasa hari raya korban. Banyak sikit kerja sebab kena potong kecil-kecil dan kena goreng satu persatu. Tapi mak kata kalau nak masak sedap - tak boleh malas dan tak boleh kedekut bahan.
0 comments:
Post a Comment