Wednesday, December 23, 2009

Mee Rebus Mak





Kuahnya:
1 kilo daging - potong kecil-kecil dan perap dengan:
20 biji cili kering
7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
10 biji kurma
sedikit bijan goreng
200gm kacang tanah
(semua bahan di atas dikisar halus dan diperap dengan daging)
gula dan air asam jawa secukupnya

Tumis 2 biji bawang besar didadu
Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk.

Masukkan 1/2 kati udang (tumbuk pecah-pecah)
1 kati ubi keledek - direbus dan dilecek.
Jika perlu tambahkan air.

Bila telah masak, masukkan serbuk roti/ tepung jagung untuk pekatkan kuah serta 3 sudu besar tomato sos.
Kacau sebentar sebelum diangkat.

Hidangkan dengan:
2 kilo spaghetti/mee
1 kati tauge, dicelur
5 keping taukua goreng
5 biji telur, direbus
Tomato
Daun bawang
Daun sup

Note:
Try this. Mak dah gunakan resepi ni sejak tahun 70an. Hidangan favorite not only us, her children tapi jugak my mom's mak dan bapa mertua (my atuk and nenek la...).

0 comments:

Post a Comment

 
;