1 kilo udang besar
1 labu bawang besar
5 sudu besar tomato sos
3 tangkai daun kari
3 sudu besar rempah kari daging.
1 sudu besar serbuk kunyit
Garam, gula dan lada secukup rasa
Perap udang dengan serbuk kunyit, garam, gula dan lada.
Goreng seketika sehingga kering air udang. Ketepikan.
Panaskan minyak. Tumis daun kari dan bawang besar sehingga wangi.
Masukkan rempah kari dan tomato sos. Kacau rata.
Perisakan dengan garam dan gula dan masak sehingga kuah pekat.
Masukkan udang.
Hidang panas bersama nasi.
Note:
Masakan ni mudah dan ringkas, boleh dimasak selepas balik kerja. Boleh juga gunakan sotong instead of udang. My kids like it. Mak dapat resepi ni pun daripada Auntie Fishah. Auntie Fishah ni orangnya ramah. Kat mana dia makan sedap, dia tanya resepi. Dan dia akan pass around the recipes.
Kita lebih pentingkan diri seorang budak merokok
9 years ago
0 comments:
Post a Comment