1 mangkuk nasi, digaul dengan:
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kari
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil sos ikan
1 sudu kecil kicap cair
Panaskan minyak.
Goreng 1 sudu kecil udang kering sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
Masukkan 4 biji telur dan goreng sehingga masak.
Masukkan:
200gm udang - buang kulit
200gm isi ayam (dadu)
100gm carrot - didadu
1 sudu besar bawang merah cincang
Gaul rata dan masukkan nasi yang diperap rempah.
Masak sambil kacau sebati selama 15 minit.
Hidangkan panas-panas dengan cili potong dan salad.
Note:
Resepi asal daripada buku The Malaysian Cookbook. Usually, yang kita orang buat tak masuk udang kering. Sesuai untuk dihidangkan dalam sessi BBQ.
Kita lebih pentingkan diri seorang budak merokok
10 years ago
0 comments:
Post a Comment