1 mangkuk nasi, digaul dengan:
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kari
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil sos ikan
1 sudu kecil kicap cair
Panaskan minyak.
Goreng 1 sudu kecil udang kering sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
Masukkan 4 biji telur dan goreng sehingga masak.
Masukkan:
200gm udang - buang kulit
200gm isi ayam (dadu)
100gm carrot - didadu
1 sudu besar bawang merah cincang
Gaul rata dan masukkan nasi yang diperap rempah.
Masak sambil kacau sebati selama 15 minit.
Hidangkan panas-panas dengan cili potong dan salad.
Note:
Resepi asal daripada buku The Malaysian Cookbook. Usually, yang kita orang buat tak masuk udang kering. Sesuai untuk dihidangkan dalam sessi BBQ.
Kita lebih pentingkan diri seorang budak merokok
9 years ago
0 comments:
Post a Comment