Wednesday, December 23, 2009

Sambal Tumis Udang Tok Wan

1 kati udang hidup

Dikisar halus:
10 biji cili kering
7 biji cili merah
2-3 inci halia
10-15 bawang merah
4 biji bawang besar
1 inci belacan

2-3 sudu besar serbuk cili
2-3 batang serai (dititik)

  • Tumis bahan yang dimesin. Masukkan serai.
  • Bila garing dan pecah minyak - masukkan garam, gula dan air asam jawa secukup rasa.
  • Kacau rata dan masukkan udang.
  • Biar atas api sederhana sehingga masak.
Note:
Ini resepi Tok Wan. Yang paling best, mak selalu masak pes sambal udang ini banyak-banyak. Kemudian, pack dalam bekas kecil untuk lebih kurang 1 kati udang dan sejukbekukan untuk kami. So, senang la kita orang nak masak.....leburkan kuah dan masukkan udang jer...thanks mak. Buatla selalu............

0 comments:

Post a Comment

 
;