1 paket bihun - rendam
Panaskan minyak dan tumis sehingga wangi:
1 sudu besar lada hitam ditumbuk halus bersama 7 ulas bawang putih
Masukkan:
3 biji tomato didadu
1 batang carrot dipotong halus
1 biji cili hijau,didadu
1 biji cili merah, didadu
1 biji bawang besar, didadu
Gaul rata dan masukkan:
300 gram udang
200gram isi ayam - dipotong kecil
3 keping kek ikan - dihiris nipis
2 cawan air/stok
Garam dan gula secukup rasa
Pecahkan 2-3 biji telur. Gaul rata.
Masukkan bihun yang telah direndam tadi.
Masukkan kobis dan 1 sudu besar sos sotong/kicap cair.
Gaul sebati sehingga bihun lembut.
Masukkan 1/2 kati tauge. Gaul rata.
Hidangkan dengan cili jeruk.
Note:
Resepi daripada Majalah Saji.
Kita lebih pentingkan diri seorang budak merokok
9 years ago
0 comments:
Post a Comment