Wednesday, December 23, 2009

Mihun Lada Hitam

1 paket bihun - rendam

Panaskan minyak dan tumis sehingga wangi:
1 sudu besar lada hitam ditumbuk halus bersama 7 ulas bawang putih

Masukkan:
3 biji tomato didadu
1 batang carrot dipotong halus
1 biji cili hijau,didadu
1 biji cili merah, didadu
1 biji bawang besar, didadu

Gaul rata dan masukkan:
300 gram udang
200gram isi ayam - dipotong kecil
3 keping kek ikan - dihiris nipis
2 cawan air/stok
Garam dan gula secukup rasa

Pecahkan 2-3 biji telur. Gaul rata.

Masukkan bihun yang telah direndam tadi.
Masukkan kobis dan 1 sudu besar sos sotong/kicap cair.

Gaul sebati sehingga bihun lembut.

Masukkan 1/2 kati tauge. Gaul rata.

Hidangkan dengan cili jeruk.

Note:
Resepi daripada Majalah Saji.

0 comments:

Post a Comment

 
;