600gm tomato, dihiris nipis
600gm bawang besar, dihiris nipis
1 biji asam limau
2 tangkai daun pudina
1 bungkus rempah kari daging (lebih kurang 3 sudu besar)
1 tin susu cair
secukupnya garam dan gula
Tomato Puri secukupnya
- Goreng bawang besar. Angkat separuh untuk hiasan.
- Tambahkan rempah kari, air limua dan daun pudina. Kacau rata.
- Bila rempah garing, masukkan ayam dan sedikit air.
- Masukkan tomato, sus cair, garam, gula dan tomato puri.
- Renihkan sehingga tomato hancur dan kuah pekat.
- Hidang - taburkan dengan bawang goreng dan kacang peas.
Ayam masak merah ni adalah hidangan wajib kenduri-kenduri di kampung mak dulu. Sedap, sayangnya tukang masaknya dah lama meninggal. Tukang masak dulu biasa la...bukan ada resepi betul-betul. Main agak-agak aja. So, ini yang mak dapat daripada pemerhatiannya (curi-curi la) bagaimana masakan ini dimasak. Taklah jadi exactly, mirip-mirip tu adalah....
0 comments:
Post a Comment