Monday, December 21, 2009

Dalca Daging

300gm daging atau ayam - dipotong kecil

Tumis sehingga garing:
2 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 inci halia (dimayang)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Masukkan 1 paket rempah kari daging
Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk.
Rebus dan lecek 600gm ubi keledek. Masukkan ke dalam dalca.
Masukkan 2 cawan santan pekat dan air secukupnya.

Masukkan sayur-sayuran:
3 biji ubi kentang
3 biji pisang muda
2-3 biji mempelam muda
3 batang carrot
3 biji terung
3 biji tomato muda
5 biji cili merah dan hijau

Tambahkan garam. Kacau rata dan angkat.
Tabur bawang goreng semasa menghidang.

Note:
Dalca ni resepi arwah tok. My late father's favorite Dalca. But then once again, mak yang came out with this recipe sebab tok kalau masak tak pakai resepi. Semua main agak-agak saja tapi menjadi.

0 comments:

Post a Comment

 
;