Wednesday, December 23, 2009

Kuih Sejuk

6 sudu besar tepung jagung
1 tin jagung manis
5 camca besar gula
1/2 tin susu cair
1 biji telur
1 tin susu air

Kisar semua bahan biar sebati.
Kacau atas api sehingga pekat. Tuang ke dalam acuan kecil-kecil. Sejukkan.

Kuahnya:
3 camca besar tepung kastad
1/2 tin susu cair
1 biji telur
12-14 sudu besar gula
5-6 tin susu air

Kisar semua bahan hingga sebati. Kacau atas api sederhana hingga mendidih. Sejukkan dan masukkan ke dalam fridge.

Sedap dimakan bersama fruit cocktail/salad buah.

Note:
Ini resepi dari allahyarharmah Mak Kak Aishah. She was a good caterer...tapi biasa la resepi asal yang dia bagi semuanya dalam 50sen tepung kastad, 20 sen ....Jadi mak dah cuba dan cuba, adjust sukatan. Sedap dimakan untuk berbuka puasa.

0 comments:

Post a Comment

 
;