Wednesday, December 23, 2009

Kerabu Kaki Ayam

1.5 kati kaki ayam (dicelur dan dirincik)
1 biji timun (potong bulat memanjang - macam laksa Johor)
2-3 biji tomato - dihiris nipis

Bahan C:
5 helai daun salad kobis (lettuce) - rincik halus
1 ranting daun pudina
5 helai daun limau purut
3 sudu besar jus limau
5-6 biji limau kasturi - dihiris nipis

Bahan B:
2 biji cili merah/hijau
5-7 biji cili padi - dirincik
1 labu bawang besar - dimayang

Bahan A:
garam, gula dan serbuk lada
1 sudu besar sos ikan

Dalam satu bekas besar, masukkan air asam, kulit limau serta bahan A.
Masukkan bahan B dan tomato serta kaki ayam.
Masukkan timun dan Bahan C apabila hendak makan. Boleh juga tambahkan bunga kantan dan serai. Gaul rata.

Note:
Ini merupakan satu lagi hidangan kegemaran famili, especially Pani. Cuma kerjanya renyah sikit sebab kena perisi kaki ayam. Selalunya, bile berkumpul ramai-ramai, kerja perisi kaki ayam akan diserahkan kepada Pani. Satu-satunya kerja dapur yang sanggup Pani buat.........

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...